Edith Méra (1905 - 1935)


Francouzská herečka Edith Méra měla předpoklady stát se velkou hvězdou, zemřela ale příliš mladá a ačkoliv do své předčasné smrti natočila přes dvacet filmů, většina z nich je i ve Francii dnes prakticky zapomenutá, což vedlo i k zapomnění na herečku samotnou. Její životní příběh tak dnes nabízí více otazníků než faktů, počínaje původem. Prameny uvádějí italskou národnost, což je ale diskutabilní vzhledem k typicky německému jménu, s nímž se herečka narodila (Edith Marie Zeibert). Do Německa některé zdroje situují i její rodiště, s největší pravděpodobností se ale narodila v Meranu v tehdejším Rakousku-Uhersku (dnes Itálii). Na rodiště ostatně odkazuje i její umělecký pseudonym Méra.

S Edith Méra se mohli seznámit i diváci v tehdejších československých kinech, velkou roli hrála ve filmové verzi populární divadelní hry SLEČNA JOSEFÍNKA – MOJE ŽÍNKA (Mademoiselle Josette – ma femme, 1933). Ke spolupráci ji přizval také legendární filmař Abel Gance, jeho film POLICHE (1934) však nedosahoval kvalit jiných jeho prací. Poslední film s Edith Méra, nenáročná komedie LE COMTE OBLIGADO (1934), přišel do kin jen pár dní před její smrtí.

Edith Méra zemřela náhle, nečekaně a rychle v důsledku špatně léčeného abscesu na rtu 24. února 1935, měla krátce po třicátých narozeninách. Jednu z hlavních rolí v roztočeném filmu BOŽSKÁ (Divine, 1935) slavného režiséra Maxe Ophülse místo ní převzala Gina Manès.


7.2.1905
Itálie
24.2.1935
Paříž, Île de France, Francie
Edith Méra csfd

Comte Obligado, LeFedoraFlambée, LaPolichePrince de minuitChâteau de rêveFusée, LaJe te confie ma femmePère prématuré, LeSlečna Josefinka - moje žínkaCriez-le sur les toitsLes trois mousquetairesSimone est comme çaÉtoile disparait, UneArturC. a k. polní maršálek (francouzská verze)Culte de beauté, LeMamzelle Nitouche (francouzská verze)Mon amant l'assassinPařížské nociHomme qui assassina, L'


Aktualizace osobnostního profilu Edith Méra: 27.11. 2023 06:57