Blažena Holišová (1930 - 2011)


Filmová a divadelní herečka se narodila 11. 7. 1930 v Nenkovicích u Kyjova. Pochází z rolnické rodiny. Po základní škole se vyučila jako švadlena. V oboru pracovala v Prostějově a pak v Brně. Stále ji to táhlo k divadlu. Zkusila dělnickou přípravku a poté v roce 1956 vystudovala brněnskou JAMU. První jevištní zkušenosti získala na brněnských scénách v Divadle Julia Fučíka a Státním divadle Bro a v roce 1960 natrvalo zakotvila v souboru Činohry Národního divadla v Praze.

Na divadle a ve filmu nejprve představovala rozmanité dívčí typy, které pojednala s civilní střídmostí a s velkým smyslem pro autenticitu. Od poloviny 60. let byla obsazována do postav rozšafných a energických manželek a matek (MŮJ BRÁCHA MÁ PRÍMA BRÁCHU, BRÁCHA ZA VŠECHNY PENÍZE, SLAVNOSTI SNĚŽENEK). Ve filmové roli se naposledy objevila jako paní Hubáčková ve filmu Dušana Kleina JAK BÁSNÍKŮM CHUTNÁ ŽIVOT. Od 90.let se už ve filmu příliš neobjevuje. Natočila pár inscenací, např. MILOSTIVÉ LÉTO, LAKOMEC, O HLOUPÉ hHAVÍŘCE, SVĚDKYNĚ atd.

Nezapomenutelná herečka Blažena Holišová zemřela 7.4.2011 po dlouhé nemoci. Bylo jí 80 let.


11.7.1930
Nenkovice, Československo
7.4.2011
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Blažena Holišová csfd

Zázračné mečeZvonící mečeTanec kolem zlatého vejceZkřížené mečeDoktor Munory a jiní lidéO zlé a dobré voděČas jeřabinNení houba jako houbaNoční moraO zázračné moušePozvání na večeřiKafka to taky neměl lehkýOsvětová přednáška v Suché VrbiciStyď se, nebožtíku!Světýlka z blatŽivot a dílo skladatele FoltýnaHodina obranySvědkyněHádaniceMilostivé létoO hloupé havířcePernikářka a větrný mládenecZmatky kolem KatkyChlapská čestJak překročit RubikonJak ševci zvedli vojnu pro červenou sukniKolotoč a devět vnukůO podezíravém králiRomance o vodníkoviVíš jak zpívá zvonek...?MotaniceMoudrá sovaHádání s HadovkouJak básníkům chutná životKam doskáče ranní ptáčeMágSoučtyZrcadlo nenávistiÓda na radostHříšný VáclavO kouzelné píštalcePřípad KolmanPták ŽalO líné Nitce a prstýnku s rubínemRecept na milováníRozpuštěný a vypuštěnýZátahHodina splněných přáníSlavnosti sněženekSvatební cesta do JiljíDěkuju, pane profesoreNa semaforu zelenáPoslední vlakZahrada dětíZe staré drogeriePozor, vizita!Předeme, předeme zlatou nitkuHlas krveOddělení zvláštní péčePředjaří


Aktualizace osobnostního profilu Blažena Holišová: 1.11. 2023 16:30