Zita Kabátová (1913 - 2012)


„Už nikdy nebudu hrát ve filmu, už na to nemám. Já bych roli uhrála. Nádherně. Kdyby šlo jenom o to to tam odkecat. To jo. Ale dostaňte mě v pořádku tam a zpátky. Umyjte mě. Načančejte a odličte mě. A tohle všechno, to už je na mě strašně moc.“

Narodila se 27. dubna 1913 v Praze na Malé straně architektovi Bennovi Kabátovi (ve svých žilách má také šlechtickou krev). K herectví a k umění měla blízko už odmalička. I když její otec byl architekt (podílel se na opravách chrámu svatého Mikuláše na Malé Straně), psal dětské loutkové hry a se svojí ženou hrál u ochotníků. I Zitin strýc Josef Šváb – Malostranský (1860 – 1932) byl hercem a prvním českým filmovým hercem. Poprvé se na divadelních prknech objevila ještě jako nemluvně v povijanu v Malostranské besedě.

Jako dítě vystupovala na žižkovské scéně u Karla Želenského a u ochotníků. U ochotníků hrála i po vystudování gymnázia a klášterní školy. Na začátku třicátých let se snažila dostat do Divadla Vlasty Buriana (později i do Osvobozené divadla), neměla však ještě potřebné zkušenosti. Od roku 1935 se začala herectví věnovat profesionálně. Od ochotníků se dostala do divadélka Akropolis (1935), a poté do Tylova divadla v Nuslích (1935 – 1936), Velké operety (1936 – 1938), Nového divadla (1938 – 1940), Švandova divadla (1940 – 1941) a Komorního divadla (1941 – 1944).

Na přelomu let 1935 a 1936 si Zita Kabátová přečetla ve Filmovém ilustrovaném zpravodaji výzvu: „Kdo chce být Sextánkou?“ Producenti totiž hledali nové talenty pro nově připravovaný film SEXTÁNKA (1936). Rozhodla se zkusit štěstí a poslala jim své foto. Byla pozvána do Almy, kde se na ní ředitel Jelínek podíval a prohlásil, že se na Sextánku nehodí (tuto roli ve filmu nakonec získala populární Hana Vítová). Navrhl jí však, že by se hodila na hlavní ženskou roli ve filmu SVĚTLO JEHO OČÍ (1936). Byla pozvána na pohovor, po němž hlavní roli ošetřovatelky Světly ve svém prvním filmu získala.


27.4.1913
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
27.5.2012
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Zita Kabátová csfd

Hodinu nevíš...PamětniceZlatá bránaŽelaryBabí létoMach, Šebestová a kouzelné sluchátkoKomu zvoní hranaModré z nebeKrál UbuZapomenuté světloJonáš II. aneb Jak je důležité míti MelicharovouJak básníkům chutná životDeus ex machinaHodina před ránemKaňka do pohádkyV podstatě jsme normálníKluci z bronzuV hlavní roli Oldřich NovýKam nikdo nesmíKulový bleskSkandál v Gri - Gri baruBíla stužka ve tvých vlasechVšichni proti všemNoc klavíristyAkce v IstanbuluTam, kde hnízdí čápiPřípad mrtvého mužeAkce BororoUkradená bitvaSvět otevřený náhodámŽeny v ofsajduHvězdaBludný kruhHudbou za štěstímOsud na řecePočestné paní pardubickéMuži nestárnouZlaté dnoAdvokát chudýchPantáta BezoušekProvdám svou ženuPřednosta staniceArtur a LeontýnaMadla zpívá EvropěTo byl český muzikantŽivot je krásnýDěvče z předměstí anebo Všecko příjde najevoJejí hříchKdybych byl tátouLízino štěstíOsmnáctiletáSrdce v celofánuU svatého MatějeZlatý člověkŽabecŽeny u benzinuBláhové děvčeManželka něco tušíStříbrná oblaka


Aktualizace osobnostního profilu Zita Kabátová: 14.11. 2023 18:00