Tabu 53 let


"Dělám filmy, které pohnou mnou a většinou z nás, filmový štáb a režisér by na mě měli zapůsobit."

Ohlas z jihu Indie přišel s malajlamským vlasteneckým filmem KALA PANI (1996). Úspěšný film KADHAL DESAM (1996) byl současně jejím debutem v Kollywoodu, tedy v tamilské kinematografii (většina studií se nachází v čennajské čtvrti Kodambakkam). Malou roli (žena Sunnyho Deola) měla ve válečné záležitosti BORDER (1997) o skutečných událostech kolem bitvy o Longewalu během indicko-pákistánské války v roce 1971. Jak film VIRASAT (1997), tak HU TU TU (1999) jí přinesly ceny Filmfare kritiků pro nejlepší herečku v hlavní roli. ASTITVA (2000) a hned třetí cena Filmfare kritiků za nejlepší výkon a první nominace na cenu Filmfare pro nejlepší herečku.

V tamilském blockbusteru KANDUKONDAIN KANDUKONDAIN (2000) si zahrála s Aishwaryou Ray Bachchan. Za roli barové tanečnice v CHANDNI BAR (2001) získala druhou Národní filmovou cenu pro nejlepší herečku, cenu Mezinárodní indické filmové akademie a ve stejné kategorii byla nominována i na cenu Filmfare ("jestliže existuje herečka, která podrží film na svých bedrech, je to Tabu. Zářila jako vždy.", napsal jeden kritik). Nimmi, postavu vycházející z Lady Macbeth, ztvárnila v adaptaci MAQBOOL (2003) a ačkoli film kasovně propadl, za roli se jí dostalo četných uznání (podle jednoho kritika nejvšestrannější bollywoodská herečka, v temné roli zářila a vystupovala, jakoby ničemnost byla její druhou přirozeností; podle jiného byla v této komplexní roli fantastická).

Spolu s Aamirem Khanem a Kajol si zahrála ve velkém hitu FANAA (2006). Do o 30 let staršího muže (Amitabh Bachchan) se zamilovala ve filmu CHEENI KUM (2007) – čtvrtá cena Filmfare kritiků, což je dosud (2013) rekord. K malajlamskému filmu se vrátila malou roličkou v URUMI (2011). Ve stejném roce obdržela od indické vlády čtvrté nejvyšší civilní vyznamenání, a sice titul Padma Shri (Padmašrí). Dvakrát se objevila v hollywoodské produkci: JMENOVEC (2006) a PÍ A JEHO ŽIVOT (2012), kde hrála matku hlavního hrdiny. Tabu si své role vybírá. Až na pár výjimek dosud účinkovala převážně v uměleckých, nízkorozpočtových a spíše kritikou vítaných projektech; v komerčních snímcích mívá většinou jen malé role.


4.11.1970
Hajdarábád, Indie
Tabu csfd

BholaaKutteyŠpióni v ohroženíBhool Bhulaiyaa 2Drishyam 2Banda Yeh Bindaas HaiAngu VaikuntapurathuJawaani JaanemanBharatDe De Pyaar DeMissingSanjuTemná melodieGolmaal AgainFitoorDrishyamRezavý mečHaiderJai HoDavidPí a jeho životUrumiKhuda KasamToh Baat Pakki!PandurangaduBez cukruNew délireOm Shanti OmFanaaJmenovecPhir Hera PheriSarhad PaarShockAndarivaaduBhagmatiSilsiilayJsem s tebouMeenaxi: Tale of 3 CitiesAbar AranyeHawaJaal: The TrapKhanjarMaqboolChenna Kesava ReddyFilhaal...Maa Tujhhe SalaamSaathiyaZindagi Khoobsoorat HaiAamdani Atthanni Kharcha RupaiyaChandni BarDil Ne Phir Yaad KiyaAstitvaBiwi No. 2Cover StoryDil Pe Mat Le Yaar!!Dvě sestry a láskaGhaathHera PheriShikariSnegithiye


Aktualizace osobnostního profilu Tabu: 13.3. 2024 21:09