Wilhelm Grimm (1786 - 1859)


Wilhelm Grimm byl německý spisovatel a průkopník antropologie. Byl mladším bratrem filologa Jacoba Grimma.

V roce 1791 se rodina Grimmů přestěhovala do města Steinau an der Straße, kde byl Philipp Grimm jmenován novým okresním soudcem. Usadili se ve velkém domě obklopeném poli. Wilhelm zpočátku nechodil do školy, ale vzdělával se doma u soukromých učitelů. Jako luteránovi se mu dostalo přísné náboženské výchovy.

V roce 1796 Philipp Grimm zemřel na úřadě na zápal plic. Rodina Grimmů upadla do chudoby a musela se vzdát domu i služebnictva. Jacob Grimm (v té době teprve jedenáctiletý) se právoplatně stal novou hlavou domácnosti a musel převzít některé povinnosti dospělých. Rodina Grimmů byla prozatím finančně závislá na Wilhelmovu dědečkovi z matčiny strany a na Wilhelmově tetě z matčiny strany, která působila jako dvorní dáma na dvoře Viléma I., landkraběte hesensko-kasselského (1743–1821, vládl 1785–1821).

V roce 1798 táž teta z matčiny strany zařídila, aby Jacob i Wilhelm Grimm navštěvovali Friedrichsgymnasium Kassel, gymnázium (obdoba přípravné střední školy) v Kasselu. V té době už Wilhelmův dědeček z matčiny strany zemřel a teta byla jejich jedinou ochránkyní.


24.2.1786
Hanau, Lantkrabství Hesensko-Darmstadtsko, Svatá říše Římská
16.12.1859
Berlin, Prusko
Wilhelm Grimm csfd

Snow WhiteSnow White and the Evil QueenKopciuszekDer süße BreiDívka bez rukouO zpívajícím stromkuProkletí spící pannyTři pírkaZloba - Královna černé magieŠestka táhne světemŠípková RůženkaAschenbrödel und der gestiefelte KaterO rybáři a jeho ženěĎáblovy zlaté vlasyHonzíček a GrétičkaKosmáčekO Červené KarkulceSněženka a RůženkaHvězdné tolaryJak princezny po nocích tancovalyJorinda a JoringelPopelkaŽeljesbojKrál zlodějůModrá lucernaNa vláskuPopelkaBrémští muzikantiChytrá horákyněKocour v botáchKrásná LocikaPrincezna HusopaskaRampelníkSněhurkaŠípková RůženkaBratříček a sestřičkaKrál Drozdí bradaO statečném krejčíkoviO Šípkové RůžencePaní ZimaStolečku, prostři se!Žabí král aneb Železný JindřichO RampelníkoviRed Riding HoodTrois contes merveilleuxBarbie a 12 tančících princezenJeníček a MařenkaDer Fischer und seine FrauČervená KarkulkaBarbie RůženkaPopoluškaZimní pohádkaPuss in BootsŠťastný HonzaPerníková chaloupka: O Jeníčkovi a MařenceSněhurka - Příběh hrůzyČtyři nebojsovéCinderellaSnow WhiteSněhurka a 7 trpaslíků


Aktualizace osobnostního profilu Wilhelm Grimm: 27.3. 2024 16:01