Helena Růžičková (1936 - 2004)


Helena Růžičková se narodila jako Helena Málková 13. června 1936 v Praze do rodiny legionáře a úřednice. Otcem byla již od dětství vedena k umění. Jako čtyřletá žačka soukromé baletní školy Heleny Štěpánkové hostovala v baletu pražského Národního divadla („Ptáčník“ či „Z pohádky do pohádky“) a v Německém divadle. Po roce 1948 nemohla kvůli otci studovat medicínu, ani herectví. Po studiích na Vyšší zdravotnické škole na Alšově nábřeží se stala (a i krátce pracovala) zubní laborantkou. Herecké práci se nakonec přeci jenom dostala (i když nebyla dvakrát přijata na DAMU).

Herecká činnost Heleny Růžičkové však spočívala zejména v kinematografii. Byla nevšední komický typ, v němž využívala svůj temperament, postavu, spontánnost a výřečnost. I přes svou pozdější vysokou nadváhu byla (díky svým baletním začátkům) velmi čilá, pohyblivá a mrštná.

Film milovala odmalička. Už jako čtyřletá si zahrála dítě Kudrnových v Čápově BABIČCE (1940) a dítě v komedii Z ČESKÝCH MLÝNŮ (1941) Miroslava Cikána. Její jmenovkyně poté hrála starovic dceru Cilku ve Steklého komedii SOUDNÝ DEN (1948). K soustavné filmové práci se ona sama dostala až v roce 1956.

Od tohoto roku se už její silná postava začala objevovat v různých komických kreacích divačky na leteckém dni (NEVĚRA), družstevnice (TŘI CHLAPI V CHALUPĚ, BÍLÁ PANÍ), redaktorky (MUŽ Z PRVNÍHO STOLETÍ), hurisky (ZLATÉ KAPRADÍ), ženy v hospodě (ČINTAMANI & PODVODNÍK), hostinské Božky (VŠICHNI DOBŘÍ RODÁCI), kuchařky (ZABIL JSEM EINSTEINA, PÁNOVÉ…), kartářky (VRAŽDA ING. ČERTA), nápadnice (TŘI OŘÍŠKY PRO POPELKU), uklízečky Hortenzie (ZÍTRA TO ROZTOČÍME, DRAHOUŠKU…! a CO JE DOMA, TO SE POČÍTÁ, PÁNOVÉ…), lakomé trhovkyně (HONZA MÁLEM KRÁLEM), hosta (COŽ TAKHLE DÁT SI ŠPENÁT) či zpěvačky (TAJEMSTVÍ HRADU V KARPATECH).


13.6.1936
Praha, Československo
4.1.2004
Plzeň, Plzeň, Plzeňský kraj, Česko
Helena Růžičková csfd

Kameňák 2Z pekla štěstí 2Králův šašekJak se dělá operaHořké létoChudobných rodičov synFontána pre Zuzanu 2Trhala fialky dynamitemSlunce, seno, erotikaDva lidi v ZOOSlunce, seno a pár facekFigurky ze šmantůO princezně Jasněnce a létajícím ševciVelká filmová loupežSlunce, seno, jahodyPříště budeme chytřejší, staroušku!Za humny je drakZpěváci na kraji nemocniceBuldoci a třešněFeuerdrachenMezi námi klukyMonstrum z galaxie ArkanaTajemství hradu v KarpatechV podstatě jsme normálníZpívej, kovboji!Blázni, vodníci a podvodníciCo je doma, to se počítá, pánové...Prázdniny pro psaTrhákDlouhá silvestrovská nocDům pro HelenuHistorky z Ražické baštyJablkoKamarátkyLáďo, ty jsi princezna!Modrá planetaOd zítřka nečarujiSilvestr svobodného pánaAdéla ještě nevečeřelaKontrola nemocnéhoSmyk na mrkviCož takhle dát si špenátHonza málem králemKoncert pro mantinelyPříliš hodní lidéŠtipku soliNáš dědek JosefPozor, ide Jozefína!Zítra to roztočíme, drahoušku...!ŠikulkaNevěsta s nejkrásnějšíma očimaČtrnáctý v řaděŽenich uvízlKufrTři oříšky pro PopelkuHomolka a tobolkaHráčO chrabré KordulePohádka o drakovi


Aktualizace osobnostního profilu Helena Růžičková: 31.10. 2023 20:33