Jiří Lábus 74 let


Jeden z nejvýraznějších českých herců své generace toužil být hercem odmalička. Už jako dítě bavil návštěvy imitováním rozhlasových hlasatelů a rád mystifikoval okolí. Když se proto po gymnáziu rozhodoval mezi výtvarnou školou a DAMU, zvítězila Divadelní Akademie. Absolvoval ji v roce 1973 rolí Mackieho Messera v Žebrácké opeře, na základě které byl šéfem liberecké Ypsilonky Janem Schmidem přijat do prvního angažmá. Zůstal mu věrný dosud.

V průběhu osmdesátých let se vryl divákům do paměti také jako součást komické dvojice Lábus-Kaiser ze zábavného tv pořadu "Možná přijde i kouzelník" a u dětských diváků si získal sympatie namluvením plyšového moderátora Jů z tv pořadu "Studio Kamarád". Filmových nabídek dostával stále požehnaně, nicméně o velkých rolích se bohužel stále mluvit nedá. Výjimkou je snad jen živočichář Béďa v divácky vděčné komedii SLUNCE, SENO, JAHODY a jejích dvou pokračováních a opět role Rumburaka, tentokrát ve stejnojmenném filmu.

Devadesátá léta poskytla Jiřímu Lábusovi o něco zajímavější příležitosti. Po obligátním zopakování role čaroděje II. kategorie v seriálu "ARABELA SE VRACÍ" natočil především kafkovský film AMERIKA, v němž pro mnohé překvapivě ztvárnil vážnou, dramatickou postavu a byl za svůj výkon odměněn Českým lvem. Za zmínku rozhodně stojí menší, ale zodpovědně zahrané roličky ve filmech SPIKLENCI SLASTI, ZAPOMENUTÉ SVĚTLO nebo LOTRANDO A ZUBEJDA. Mnohem rozsáhlejší role ovšem Lábus získává v televizi (připomenul bych například jeho mrazivé ztvárnění podivínského gurmeta Lafflera v horroru SPECIALITA ŠÉFKUCHAŘE) a stále většího úspěchu se mu dostává v divadle. Za roli podváděného manžela ve Vianově hře "Hlava Medúzy" obdržel v roce 1997 cenu Thálie.

Pokračuje také jeho spolupráce s Oldřichem Kaiserem, jednak na dodnes trvající rozhlasové parodii "Tlučhořovi", ale stále více i v televizi. Nejdříve jde o jednorázovou televizní parodii "Pension Lola" a vzápětí na zábavném pořadu "Ruská ruleta", v němž mají oba herci za úkol vždy na vylosované téma improvizovaně sehrát skeč. Dále je Lábus objeven pro zcela novou disciplínu - dabing. Jeho široké hlasové schopnosti poskytují dabingovým režisérům dosud netušené možnosti, takže Lábus svérázným způsobem namluvil rozhlas v seriálu "MASH", často dabuje mistra slova Rowana Atkinsona a málokdo si bez něj umí představit dabing Marge z animované parodie "SIMPSONOVI".


26.1.1950
Praha, Československo
Jiří Lábus csfd

Citlivý člověkHovnaysTajemství staré bambitky 2Vánoční příběhŘekni to psemŽeny a životMyši patří do nebeGoblin - Das ist echt TrollVelké dobrodružství ČtyřlístkuVlastníciZubatá nekouše!Úhoři mají nabitoDívka za zrcadlemHastrmanHmyzKluci z horOdborný dohled nad výkladem snuRevival - Klip životaVěčně tvá nevěrnáHurvínek a kouzelné muzeumNejlepší přítelJak básníci čekají na zázrakPřípad pro lyžařeŘachandaKdyby byly rybyOdborný dohled nad východem SlunceTři bratřiZejtra napořádHusitiKlauniČtyřlístek ve službách králeKozí příběh se sýremOdcházeníSaxána a Lexikon kouzelTajemství staré bambitkyJseš mrtvej, tak nebrečKuky se vracíŠkola princůDilino a čertMuži v říjiNa půdě aneb Kdo má dneska narozeniny?O království z nudlí a štěstí bez koncePost BellumZasaženi bleskemBekyně mniškaKozí příběh - Pověsti staré PrahyNebe a VincekPoslední plavkyUlice: Velká trojkaJedné noci v jednom městěO rodičích a dětechVáclavObsluhoval jsem anglického králePoslední kouzloAutodidakté architektury nitraKrev zmizeléhoŽralok v hlavěNon Plus UltrasRevizorSilný kafe


Aktualizace osobnostního profilu Jiří Lábus: 30.10. 2023 13:53