Nunzio Malasomma (1894 - 1974)


Italský režisér Nunzio Malasomma má na svém kontě čtyřicet filmů různých žánrů, nejvíce jej proslavila éra tzv. filmů bílých telefonů ve 30. a 40. letech dvacátého století. Pocházel z významného historického města Caserta na jihu Itálie, původně studoval technické obory a dosáhl titulu inženýra. Po studiích se ale začal věnovat novinařině a spolu s Lucianem Doriou založil v roce 1920 časopis Fortunio se zaměřením na film a divadlo.

Kromě průměrné, i když divácky vděčné produkce se Malasomma několikrát dostal i ke kvalitnějším předlohám a velkým úspěchem byl například film SLEPÁ ŽENA ZE SORRENTA (La cieca di Sorrento, 1936) se začínající Annou Magnani v hlavní roli. Během třicátých let se Nunzio Malasomma znovu vracel do Německa a některé filmy z jeho německé produkce byly uvedeny i u nás, například drama SVATÁ LEŽ (Die fromme Lüge, 1938) nebo detektivka RUDÉ ORCHIDEJE (Rote Orchideen, 1938) s mezinárodní hvězdou Olgou Tschechowou v hlavní roli operní pěvkyně Marie. Z Malasommových italských filmů se do československých kin dostala nenáročná, ale svižně natočená a zábavná komedie BYLO NÁS SEDM SESTER (Eravamo sette sorelle, 1939).

Vytíženým režisérem zůstal i za druhé světové války, několikrát točil například s dalším dobovým idolem Amedeem Nazzarim (SCAMPOLO, 1942). Po filmu DÁMA V ČERNÉM (La signora in nero, 1943) se na delší dobu odmlčel, větší pozornost mu získal znovu až další poměrně zdařilý titul komediálního žánru ĎÁBEL V KLÁŠTEŘE (Il diavolo in convento, 1950). Po několika letech byl znovu úspěšný s komedií ROZKOŠNÍ A PROLHANÍ (Adorabili e bugiarde, 1958), závěr jeho filmařské dráhy je ale spojen s dobově žádanými žánry, s nimiž nebyl zcela ztotožněn. Byl to antický příběh z žánru sandálu a meče VZPOURA OTROKŮ (La rivolta degli schiavi, 1960) nebo western PATNÁCT ŠIBENIC PRO VRAHA (Quindici forche per un assassino, 1968).

Nunzio Malasomma zemřel v Římě 12. ledna 1974 ve věku 79 let.


4.2.1894
Caserta, Itálie
12.1.1974
Řím, Lazio, Itálie
Nunzio Malasomma csfd

Quindici forche per un assassinoLa rebelión de los esclavosAdorabili e bugiardeQuattro rose rosseIl diavolo in conventoDiavolo bianco, IlIn due si soffre meglioIncontri di notteLa signora in neroAcque di primaveraGioco pericolosoGiunglaVom Schicksal verwehtMarido provisional, ElScampoloDopo divorzieremoCose dell'altro mondoDie Frau ohne VergangenheitDie Nacht der EntscheidungRote OrchideenSvatá ležNina non far la stupidaLohengrinNon ti conosco piùPomoc, žena řádí!Cleo, robes et manteauxCieca di Sorrento, LaSette giorni cento lireSignorina dell'autobus, LaLa telefonistaVe víru slávyL'uomo dall'artiglioVolání severuDer Kampf ums MatterhornDer Mann ohne KopfEiner gegen alleJagd auf MenschenDer König und das kleine MädchenEine Minute vor ZwölfMister RadioUn viaggio nell'impossibileDue sergenti, IFra DiavoloFra Diavolo


Aktualizace osobnostního profilu Nunzio Malasomma: 6.11. 2023 09:12