Marek Wysocki (1956 - 2017)


Marek Wysocki po absolvování střední školy v roce 1981 absolvoval Státní vysokou školu filmu, televize a divadla Leona Schillera v Lodži. Poté nastoupil do Národního divadla ve Varšavě (1981–1990) a byl asistentem Adama Hanuszkiewicze při výrobě filmu O poprawie Rzeczypospolitej . Mezi jeho významné divadelní role patří Zbyszek v „Moralności pani Dulskiej“, Dymitra ve „Braciach Karamazow“ a Wadim v „Dzieciach Arbatu“. V 80. letech provozoval divadlo mládeže v Paláci mládeže ve Varšavě.

Byl prezidentem polského festivalu Festivals SA, zakladatelem a dlouholetým děkanem hereckého oddělení ve Wyższe Szkoła Komunikowania i Mediów Społecznych Jerzyho Giedroyce ve Varšavě, umělecký ředitel Divadla Equus ve Zielonce, ředitel Institutu hereckých umění na Master School of Acting Techniques na Vyšší škole mezinárodní a regionální spolupráce. Režíroval hru „Mam na imię Psyche“ v hlavní roli s Annou Maria Grabińskou – připravil hru v průkopnickém žánru zvaném „recidrama“, který kombinoval dramatické jednání a interakci s publikem a recitálem.

Umělec byl oceněn ministrem kultury čestným odznakem „Zasloužilý o polskou kulturu“ a dvakrát poctěn „Stříbrným Esem úspěchu“ Polské akademie. Byl tvůrcem Národního festivalu písní Orchidea ve Wołominu a Polského festivalu hudebních písní G. Gershwina, který se koná v Ząbki.


15.5.1956
Wołomin, Mazovské vojvodství, Polsko
14.7.2017
Polsko
Marek Wysocki csfd

Gorzka miłośćPražské tajemstvíCzas nadzieiBarieryUltimatumDaň šedivého dneCiosyKryminalniDaleko od noszySamo życiePalce lizaćGorzka miłość


Aktualizace osobnostního profilu Marek Wysocki: 16.11. 2023 23:59