Roland Bertin 93 let


Rozmanitou uměleckou dráhu Rolanda Bertina reprezentuje nejlépe dvacetiletá příslušnost k prestižní divadelní scéně Comédie Française, odehrál ale také přes padesát vedlejších rolí ve filmu, často účinkoval i v televizi. Roland Bertin pochází z Paříže a na herectví původně nepomýšlel, vystřídal několik zaměstnání, určitý žil také v Africe a sloužil v armádě v Alžírsku, které tehdy ještě spadalo do francouzské koloniální správy. Počátkem padesátých let začal působit v rozhlase, nakonec začal hrát divadlo a pod vedením zkušených režisérů se vypracoval v osobitého charakterního herce. Začínal u divadelní společnosti ve městě Pouldreuzic, později založil vlastní společnost a pořádal turné po jižní Francii, zúčastňoval se také divadelních festivalů (například v Avignonu), příležitostně se objevoval i na jevištích v Paříži.

V roce 1982 byl Roland Bertin angažován do Comédie Française a v té době dospěl k uměleckým vrcholům své herecké kariéry. Hrál samozřejmě v Molièrových hrách (Don Juan, Měšťák šlechticem, Lakomec), dále v ruské klasice (Tři sestry, Ivanov, Revizor) i v modernějším repertoáru (Matka Kuráž a její děti), za Brechtovu hru Galileo Galilei získal v roce 1990 cenu Svazu kritiky. Nadále spolupracoval také s filmem, i když s nástupem do Comédie Française své aktivity před kamerou mírně omezil. V roli otce hlavního hrdiny se objevil například v romantické komedii MANŽEL KADEŘNICE (Le mari de la coiffeuse, 1990), po boku Gérarda Depardieu hrál v CYRANOVI Z BERGERACU (1990), pro televizi natáčel adaptace divadelních her.

V sedmdesáti letech opustil Bertin stálé angažmá v Comédie Française a byl zde jmenován čestným členem (2001), na různých pařížských scénách ale nadále hraje. V několika divadlech se představil v několika Shakespearových hrách nebo v Čechovově Strýčku Váňovi, za vedlejší roli v představení Coriolanus získal v roce 2009 prestižní Molièrovu cenu. Kromě toho nadále hraje před kamerou, například v seriálech, které uváděly i naše televize, film mu nabídl v poslední době větší příležitosti například v komedii ÚPLNĚ MIMO (Enfermés dehors, 2006).


16.11.1930
Paříž, Île de France, Francie
Roland Bertin csfd

Les InséparablesÚplně mimoUne vieLes Filles, personne s'en méfieL'avareSous les pieds des femmesBernieLa ComèteFacteur VIIILe R.I.F.: CécileČerné světloŽádné neviňátkoL'Ombre du douteLa Vie de GaliléeLa fille de l'airTatínek a nikdo jinýCyrano z BergeracuManžel kadeřniceMoi, général de GaulleLa Salle de bainLa GarçonneLes Rats de MontsourisVille étrangèreJenatschCharlotte for EverCorps et biensLe Génie du fauxLouise... l'insoumiseBallade à blancDans la citadelleLa ScarlatinePoraněný člověkAprès tout ce qu'on a fait pour toiL'Ami(e) étrangerL'Ours en pelucheL'indiscrétionLe Canard sauvageLe Retour d'Elisabeth WolffPstruhDivaEole EpifanioLa Puce et le privéRends-moi la clé!Un assassin qui passeAnthraciteAu feu le préfetLa falaise aux corneillesLe Coeur à l'enversLe Curé de ToursPolicejní inspektorkaL'Homme sandwichLe Mors aux dentsLe Pull-over rougeSestry BrontëovyWest IndiesLa Part du feuLes Chemins de l'exil ou Les dernières années de Jean-Jacques RousseauLuluMotýl na rameniGang


Aktualizace osobnostního profilu Roland Bertin: 17.2. 2024 17:04