Raoul Schránil (1910 - 1998)


Raoul Schránil se narodil 24. března 1910 v Mostě jako Raoul Marian Kristian Schránil do rodiny bývalé operní a koncertní pěvkyně a ministerského rady. Navštěvoval školy ve Vídni, Praze, Slezsku a čtyři roky francouzském lyceu Carnot v Dijonu. Slušné vzdělání a jazykové dovednosti ho předurčovaly pro dráhu diplomata či ředitele hotelu.

Po okupaci jezdil s estrádní skupinou (1945 – 1947) a byl členem Divadla Ference Futuristy (1947 až 1948), Vesnického divadla (1949 – 1953, 1960 až 1962), kabaretu Alhambra (1953 – 1960) a oblastních divadel v Mladé Boleslavi (1962 – 1965) a Ostravě (1965 – 1967). Nakonec zakotvil v Národním divadle jako kulturní a propagační referent. Přestože na divadelních prknech vytvářel výrazné dramatické úlohy, pravou hereckou hvězdu a symbol elegantního milovníka 30. a 40. let z něho udělal až film (i když mu takové stěžejní úkoly nikdy nedal).

Na filmovém plátně vynikl nejvíce jeho zjev, vrozený šarm, dokonalé uhlazené společenské vystupování a chování, jež přesně pasovalo pro úlohy mladíků a mužů z lepší společnosti, světáků a lvů salónů. Debutoval jako npor. Domin (MILAN RASTISLAV ŠTEFÁNIK), úředník Švalbenšvanc (VDAVKY NANYNKY KULICHOVY) a myslivec (nedokončená VIKTORKA).

Zpočátku musel svůj talent utápět v průměrných a podprůměrných snímcích Vladimíra Slavínského, Miroslava Cikána, Karla Špeliny či Václava Binovce (NA TÝ LOUCE ZELENÝ, SEXTÁNKA, VZDUŠNÉ TORPÉDO 48, DĚVČE ZA VÝKLADEM, KLATOVŠTÍ DRAGOUNI, KRB BEZ OHNĚ, KLAPZUBOVA XI., DĚDEČKEM PROTI SVÉ VŮLI, HOLKA NEBO KLUK?, BÍLA VRÁNA, PŘÍTELKYNĚ PANA MINISTRA, DVA TÝDNY ŠTĚSTÍ, NEBE A DUDY či POZNEJ SVÉHO MUŽE).


24.3.1910
Most, Čechy, Rakousko-Uhersko
20.9.1998
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Raoul Schránil csfd

Krvavý románZámek v ČecháchŠakalí létaŽabí princSvědek umírajícího časuŠípková RůženkaDivoká srdceNemocný bílý slonAnděl svádí ďáblaBurning SecretZuřivý reportérZáhada zlatého servisuŠašek a královnaLev s bílou hřívouManželství Mamerta KalivodyRosa LuxemburgováUloupené dětstvíZemě úsměvůBarrandovské nocturno aneb Jak film zpíval a tančil...a zase ta Lucie!Hledám tetu z kabaretuPutování Jana AmoseLes Affinités électivesPaganiniPříhody pana PříhodyPříště budeme chytřejší, staroušku!Zelená vlnaFeuerdrachenHodina životaKaždému jeho nebeKřtinyBlázni, vodníci a podvodníciJak napálit advokátaV hlavní roli Oldřich NovýÚtěky domůCausa KrálíkLásky mezi kapkami deštěPan Vok odcházíPostavení mimo hruČas pracuje pro vrahaKolombínaMuž s orlem a slepicíO statečné princezně JaněSilnější než strachSkandál v Gri - Gri baruKoncert pro mantinelyProč nevěřit na zázrakyVítězný lidSmrt na černoZítra to roztočíme, drahoušku...!Akce v IstanbuluOsvobození PrahyČtrnáctý v řaděDvacátý devátýJak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v ČecháchSedmého dne večerSokolovoZa volantem nepřítelDny zrady I.Dny zrady II.


Aktualizace osobnostního profilu Raoul Schránil: 18.3. 2024 22:24