Kuang Ni (1935 - 2022)


Čínský romanopisec a wuxia scenárista Ni Kuang se narodil v Šanghaji 30.května 1935. Má šest sourozenců a někteří z nich jsou také známí spisovatelé. Nejdříve pracoval jako úředník veřejné bezpečnosti za Čínskou komunistickou stranu v Mongolsku, kde by pověřen psaním rozsudků smrti. Kvůli častým dotazům, které podával svým nadřízeným, na téma ¨pochybné rozsudky smrti¨, musel v roce 1957 pro jistotu utéct do Hong Kongu.

Ni Kuang, píše také prózu, eseje a jako zarytý antikomunista i politickou kritiku. Stručně řečeno, více než 300 románů a 400 filmových skript. Ni Kuang je také předsedou Asociace Hongkongských spisovatelů a jeho osobní rekord v psaní je 4500 znaků za hodninu. V roce 1992 se přestěhoval do USA, když zjistil, že Britové plánují převést suverenitu Hong Kongu čínské vládě. V roce 2006 se však vrátil, protože se nedokázal přizpůsobit životnímu stylu USA.

Nedávno získal v Hong Kongu filmovou cenu za celoživotní dílo. Ni Kuang se oženil v roce 1959 s Li Guozhen a má dvě děti Joe Nieh a Ni Sui. Syn Joe pracuje v Hongkongském filmovém průmyslu také jako spisovatel.


30.5.1935
Šanghai, Čína
3.7.2022
Hongkong
Kuang Ni csfd

Xin za shi xiong zhu nu ziWiselyho stará kočkaJiang shi yi shengJiu ming xuan yanMan hua qi xiaXiao xing chuang di qiuZtřeštění poldovéKantonský kmotrTou qing xian shengHun wai qingQun ying luan wuYuen chun hap yu wai see leeŽelezná vlajkaBig Land, Flying EaglesKrvavá pomsta ŠaolinuJin luo hanBiao chi fei yangYi jie an shen haoGuai ren guai shiXi du zheShuang long chu haiFeng Fei Fei


Aktualizace osobnostního profilu Kuang Ni: 29.2. 2024 08:53