Stanislav Govoruchin (1936 - 2018)


Stanislav Govoruchin byl režisér, scenárista, herec a politik. Narodil se donskému kozákovi (později oběť stalinských represí) a švadleně. Měl jednu sestru. Od roku 2006 byl nositelem titulu Národní umělec Ruska.

Následovala celá řada hitů: Piráti 20. století (scénář spolu s B. Durovem) byl roku 1980 nejnavštěvovanější vůbec s 87,6 mil. diváků, Tajemství madam Wong (scénář) šestý v r. 1986 s 30,1 mil. diváků, a Deset malých černoušků z následujícího roku si napsal i natočil – sedmý nejnavštěvovanější s 33,2 miliony diváků. Od r. 1978 (v Maršálovi revoluce) má za sebou i celou řadu hereckých rolí. Odmítal se zastupovat kaskadéry a všechny role odehrál kompletně sám.

Stanislav Govoruchin nebyl nikdy členem KSSS, byl loajálním tvůrcem, ale v souvislosti s přestavbou, glasností a následujícími politickými změnami natočil několik angažovaných dokumentů, kde se vůči Sovětskému svazu na sklonku jeho existence silně vymezil. Po sérii rozhovorů z konce 80. let film Alexandr Solženicin, dále pak Rusko, které jsme ztratili a Tak nelze žít.

V 90. letech se vrhl do politiky a v ní byl příští čtvrt století stejně činorodý jako do té doby v kinematografii. Kandidoval dokonce na prezidenta (0,44 % hlasů) a zakládal vlastní stranu, nicméně poslancem ve volbách r. 1995 se stal za obvod Kavkazskije miněralnyje vody jen díky preferenčním hlasům (jinak jeho blok 0,99 % hlasů). Již předtím byl zvolen do Státní dumy za Demokratickou stranu Ruska a potom ještě opakovaně za další strany.


29.3.1936
Berezniki, provincie Sverdlovsk, Sovětský svaz
14.6.2018
Barvikha, Rusko
Stanislav Govoruchin csfd

Konec krásné éryWeekendV stile jazzPassažirkaArtistkaNě chlebom jedinymBlagoslovitě ženščinuVorošilovskij strelokBryzgi šampanskogoDeset malých černouškůDobrodružství Toma Sawyera a Huckleberryho FinnaVítr nadějePašeráciRobinson CrusoeBílý výbuchVertikalPo stopách kapitána GrantaMísto akce neměnit!Velikaja kriminalnaja revoljucijaRossija, kotoruju my potěrjaliTak žiť nělzjaAptěkaršaOdnaždyLjubov morkov 3ReporteryRadosti a strasti malého lordaŽenskaja logika 2Milyj drug davno zabytych let...Orjol i reškaA znovu a znovu!I vozvraščajetsja větěr...Sukiny dětiMargarita Bourke WhiteováAssaKombatySredi serych kamnějVozvraščenije BatterfljajMarshal revolyutsiiGodunovElokuun vallankumousNa LuněKonec sezónyOpasnyje kanikulySdajotsja dom so vsemi něudobstvamiTajna ťomnoj komnatyNa Paříž!Večernij Urgant


Aktualizace osobnostního profilu Stanislav Govoruchin: 17.2. 2024 22:49