Tan Tao Liang 76 let


Hong Kongský herec, scénarista, akční režisér, producent a spisovatel Dorian Tan Liang Tao se narodil 22.12.1947 v Busanu, v Jížní Koreji. Je známý jako instruktor bojového umění a díky svým vysokým kopům s poskakováním na jedné noze si vysloužil přezdívku ¨Flesh Legs¨. Mezi jeho studenty patřili například legendární akrobat Biao Yuen, známý taekwondista a herec John Liu, nebo dcera Bruce Lee kickboxerka Shannon Lee.

Ve 23 letech v roce 1970 začal na Tajwanu učit taekwondo v National Taiwan University. V roce 1973 si jeho umu všimli filmaři a obsadili ho do Hrdina Chiu Chow (1973), který si nevedl špatně. Následovaly další kung fu snímky, kde si společně zahrál s takovými jmény jako Jackie Chan, Wah Yuen, Sammo Hung, Angela Mao, Sing Chen, Yih Chieng Han, Ping Ou Wei a Betty Pei Ti. Průlom nastává v roce 1976 snímkem Johna Woo Hand of Death (1976), kde si v hlavní roli zahrál s James Tienem a téměř se všemy známýmy členy Pekingské Opery.

Liang natočil na 40 filmů a spolupracoval se jmény jako Woo Ping Yuen, Corey Yuen, Nora Miao, Phillip Ko, Wai Man Chan, Jim Kelly, Bolo Yeung, Bruce Liang, Hoi Sang Lee, Hark On Fung, Yasuaki Kurata, Lingfeng Shangguan, či Jack Long. V 80. letech natáčel i s Ti Lungem a Davidem Chiangem, ale po snímku Last Breath (1985), který sám napsal i produkoval se stěhuje do Monterey Park v Kalifornii, kde si otevřel novou školu bojových umění Delon Tan v roce 1987.

Zajímavostí je, že učil zvláštní bojový styl Gecko, néjde však ani tak o bojové umění, jakožto o horolezeckou techniku škálování stěny pomocí obou nohou, což předvedl i ve svých pozdějších filmech. Před rokem 1990 se stěhuje zpátky na Tajwan a vrací se s hitem Breathing Fire (1991), který produkoval a také napsal scénář. V současné době vyučuje taekwondo v Los Angeles.


22.12.1947
Pusan, Jižní Korea
Tan Tao Liang csfd

Ninja na poli smrtiXiao dao huiGung foo wong daiEight EscortsKu hai nu shen longNan bei tui wangThe Great ConspiracyThe HeroesThe RevengerLong quan she shou dou zhi zhuPříběh o opilém mistroviXue rou mo fangYi dai ying haoE yu tou hei sha xingHu hui qian nu da ji fangLeng dao ran hong ying xiong xueShe hao dan xin zhen jiu zhouTian di shuang yi tuiFang Shi Yu da po mei hua zhuangJue bi tai yang tLie ri kuang feng ye huoNan quan bei tui zhan yan wangQian dao wan li zhuShen quan ba tui zhui hun shouThe Flash LegsYong zheng ming zhang Shao Lin menChrám Rudého lotusuChuan ji Fang Shi YuMi zong sheng shouPěsti smrtiRi luo zi jin chengShi san tai bao Li Cun XiaZei gong jiChao Zhou nu han


Aktualizace osobnostního profilu Tan Tao Liang: 4.4. 2024 02:10