Eliška Balzerová 74 let


Eliška Balzerová (roz. Havránková) se narodila 25. května 1949 ve Vsetíně. Zájem o divadlo v ní probudila a soustavně prohlubovala její maminka, která hrála v ochotnickém spolku. Po studiu na brněnské konzervatoři a absolvování katedry herectví a režie JAMU, nastoupila roku 1971 do svého prvního angažmá v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích. Od roku 1977 byla dvacet sezon členkou Divadla na Vinohradech. Hrála také v Národním divadle.

První příležitost před kamerou jí ještě pod dívčím jménem nabídl režisér Karel Steklý ve svých retrofilmech SVĚT OTEVŘENÝ NÁHODÁM (1971) a LUPIČ LEGENDA (1971). Největší roli, díky které se zapsala do povědomí diváků, jí roku 1977 umožnila televize. Když se představila jako nastupující lékařka Alžběta Čeňková v dnes jíž kultovním televizním seriálu NEMOCNICE NA KRAJ MĚSTA, bylo jí dvacet pět let. Postava této sympatické, nadané a čestné ortopédky jí přinesla obrovskou popularitu, záhy se stala žádanou herečkou. Zajímavou proměnou prochází „Bety“ Čeňková v pokračování seriálu NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA PO DVACETI LETECH (2003) a taktéž jí čeká důležitá změna v 3. pokračování seriálu nesoucí název NOVÉ OSUDY (2008), kde nahradí místo dr. Blažeje a stane se primářkou ortopedie. Další televizní role ztvárnila např. v Kachyňových ZLATÝCH ÚHOŘÍCH (1979), Kety v Dudkově seriálu BAMBINIOT (1984), Marion Feders v seriálu FABRIKA NA OFICÍRY (1989), inscenace ODMĚNA (1993) – vzniklé podle románu Jarmily Loukotkové, Toby Landauová ve hře slavného amerického dramatika Neila Simona -DROBEČKY Z PERNÍKU (2000).

Film jí nabízel převážně vedlejší role: Věra v komedii VRCHNÍ, PRCHNI! (1980), Dáša Adámková v komedii S TEBOU MĚ BAVÍ SVĚT (1982), Ing. Beková v Papouškově komedii VŠICHNI MUSÍ BÝT V PYŽAMU (1984), Ema Gabrielová v boxerském dramatu PĚSTI VE TMĚ (1986) a nezvykle přísná vrchní sestra v dramatu Karla Kachyni MĚSTEM CHODÍ MIKULÁŠ (1992).

Také se věnuje dabingu. Za roli Rosemary Boxerové (ztvárněné herečkou Felicity Kendalovou) v TV seriálu ZLOČINY V ZAHRADÁCH (2003) – část „Vražda v divadle“ si v září roku 2007 odnesla prestižní cenu Františka Filipovského. Mezi další dabingové role patří např. Barbara Roseová ve VÁLCE ROSEOVÝCH (1989), paní Pellová v HOŘÍCÍ MISSISSIPPI (1988) nebo Willie Scottová v INDIANA JONES A CHRÁM ZKÁZY (1984).


25.5.1949
Vsetín, Československo
Eliška Balzerová csfd

Aristokratka ve varuLedviny bez vinySrdce na dlaniMoje slunce MadPříliš osobní známostPoslední aristokratkaTátova volhaTehdy spoluTeorie tygraLáska je láskaV peřiněŽeny v pokušeníČerná kartaDrobečky z perníkuHodina pravdyJeště není pozděDokonalý manželMelánie, MelánieOdměnaMěstem chodí MikulášOdplataMiláček OrnifleHeřmánková vílaKomu straší ve věžiSněhová královnaTajemství čínského velbloudaVražda v zastoupeníVyjdi ze stínu!Hlava plná slunceHrdinaPěsti ve tmě...nebo být zabitPoslední šanceRudinStopy zločinu: Jak zemřela TerezaČarodějky z Greenham CommonVšichni musí být v pyžamuO neopětované lásceS tebou mě baví světVelký případ malého detektiva a policejního psa KykýnaVyhnanstvíMedailónekMezičasSluníčko na houpačceHavárieHrdina se nebojíItalské jaroSedm Spartakových dníVrchní, prchni!Dnes v noci hvězdy nezhasnouPoslední koncertZlatí úhořiCukrárnaStíny horkého létaO VšudybyloviPaleta láskyŠpanělská hraFata morganaHřištěBřetislav a Jitka


Aktualizace osobnostního profilu Eliška Balzerová: 1.11. 2023 07:42