Emília Vášáryová 81 let


Emília Vášáryová se narodila 18. května 1942 v Hornej Štubni (okr. Turčianské Teplice). Spolu s mladší sestrou Magdou, později rovněž známou herečkou, vyrůstala v učitelské rodině. Od dětství hrála ochotnické divadlo a také se aktivně věnovala sportu (gymnastice). V roce 1964 absolvovala herectví na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě a ve stejném roce se stala členkou Slovenského národního divadla, kde ihned zaujala ve velkých rolích klasického repertoáru.Již v roce 1978 obdržela titul „zasloužilá umělkyně“ a nedávno byla vyhlášena slovenskou herečkou století.

V poslední době se ujala výrazných partů v dramatu HAZARD a v generačním příběhu MODRÉ Z NEBE. Její rozsáhlé herecké zkušenosti ji předurčily k rolím zajímavě stárnoucích žen i v podobenství Martina Šulíka ORBIS PICTUS a v PELÍŠCÍCH Jana Hřebejka. Zahrála si i v dalším jeho snímku HOREM PÁDEM, za který získala v roce 2004 Českého lva (hlavní ženská role), a stejný režisér si ji vybral pro film KRÁSKA V NESNÁZÍCH. Účinkovala i v dalším, méně úspěšném snímku Vojtěcha Jasného – NÁVRAT ZTRACENÉHO RÁJE.

Kromě toho Emília Vášáryová pravidelně hraje na pražských scénách (Divadlo Na zábradlí, Činoherní klub, Letní shakespearovské slavnosti). Je držitelkou prestižní české divadelní Ceny Alfréda Radoka. Aktivně působí v rozhlase a televizi. Je profesorkou na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě.


18.5.1942
Horná Štubňa, Slovenský štát
Emília Vášáryová csfd

Šťastný nový rok 2: Dobro došliPřípad dvou básníkůŠťastný nový rokTátova volhaČáraMasarykBoys WarsEva NováJohančino tajemstvíWilsonovPiknikSlovensko 2.0Girls of New YorkFilmoviedky: Dušičky seniorovLovArchivNestydaVáclavKráska v nesnázíchObsluhoval jsem anglického králeHorem pádemBloodlinesWaterloo po českuAndělská tvářKruhKlietkaNávrat ztraceného rájePelíškyAmine emlékezeteTřikrát život, třikrát smrtModré z nebeNajvyšší trestOrbis PictusVyššia mocHazardMalý veľký princO Jankovi kľúčiaroviLe frère trahiNeveselé rozhovory pri sviečkachPustatina láskyEurópa, moja láskaDiabol vo FrancúzskuDobrodinecJežišova matkaLa musicaLorenzaccioOd rána do úsvituVariácie slávyJacobowski a plukovníkSpomienka na AnnuVeselý regiment žienBiele obdobie suchaReverendStaroružová drámaZázrak svätého VitalijaMercadetNa také prípady sa nezabúdaRátanie havranovTokamakTony peňazí


Aktualizace osobnostního profilu Emília Vášáryová: 1.11. 2023 01:47