Luigi Pistilli (1929 - 1996)


Luigi Pistilli narozen 19. července 1929, byl herec charismatického vzhledu, který se uplatnil zejména v italském westernu a akčním filmu. Byl rovněž hercem divadelním a televizním. Narodil se v Grossetu ve střední Itálii. Herectví vystudoval Luigi na Piccolo Teatro v Miláně, kterou absolvoval v roce 1955.

Na divadelních prknech byl Luigi považován za jednoho z nejlepších interpretů her Bertolta Brechta. Nejuspěšnější byly hry ŽEBRÁCKÁ OPERA (THE TREEPENNY OPERA) a SAINT JOAN OF THE STOCKYARDS. I přes filmouvou kariéru se velice rád vracel do divadla, zejména pod režisérskou taktovku Giorgia Strehlera.

Luigi měl také pravidelnou roli Barona Giovanni Linori, v populárním televizním seriálu o italské mafii CHOBOTNICE – 5 (1990). V televizní tvorbě hrál také ještě například v seriálu LUIGI GANNA DETECTIVE (1979) v roli Luigiho Ganny. Další televizní tvorbou jsou například PENDOLARI ALLA ROVESCIA (1971), role Paolo Marcucci nebo v roce 1974 seriál IL GIOVANE GARIBALDI a role Cunea.

TOSCA, kterou upravil Terence Rattigan měla být další možností pro Luigiho. Byla ale tvrdě kritizována, a to zřejmě dostalo Luigiho ještě do větší deprese, než ve které byl po nedávném ukončení čtyřletého vztahu se zpěvačkou a herečkou Milvou (*17.7.1939). Tato jeho velká láska mu dodala i odvahu k rozvodu se svou ženou Lilianou Zoboli, se kterou již ale žil Luigi odděleně. S rozchodem s Milvou se Luigi Pistilli nikdy nevyrovnal. Do divadla chodil vždy tak o hodinu dříve, ale 21. dubna 1996 nebyl v divadle ani v 16 hodin, kdy už měl být na scéně. Nebyl k dosažení ani telefonicky. V 16:15 byli povoláni hasiči, kteří se dostavili do jeho bytu ve čtvrtém patře v ulici „via Mozart 2“ v Miláně. Rozbili okno a v ložnici našli prášky roztroušené všude po zemi. Na stolku stály lahvičky od barbiturátů a ve skříni došlo k tragickému objevu, kde visel Luigi Pistilli, který si pomocí několika šátků vyrobil oprátku a spáchal sebevraždu. Bylo mu 66 let.


19.7.1929
Grosseto, Itálie
21.4.1996
Milano, Itálie
Luigi Pistilli csfd

Amante senza volto, L'Una prova d'innocenzaPod Kilimanjárem přes řeku krveCasa in bilico, UnaMatka EbeAntonio Gramsci: i giorni del carcereCtihodné mrtvolyLa principessa nudaMoglie di mio padre, LaSkříňka s jedemCagliostroDue Magnum .38 per una città di carognePeccato senza maliziaDelitto d'autoreGli assassini sono nostri ospitiL'OssessaPodezřelíTestimone deve tacere, IlIl Gatto di Brooklyn aspirante detectiveKrutý New YorkNumber oneČerná rukaEstratto dagli archivi segreti della polizia di una capitale europeaIl tuo vizio è una stanza chiusa e solo io ne ho la chiaveMilán, kalibr 9Un bianco vestito per MarialéKrvavá zátokaL'Iguana dalla lingua di fuocoLa coda dello scorpioneSole nella pelle, IlVeruschkaOndata di caloreStudený potGli intoccabiliLa monaca di MonzaLa notte dei serpentiOrli nad LondýnemZbojníkova milenkaI protagonistiIl dolce corpo di DeborahLa matriarcaRoma come ChicagoVelké tichoKaždému, co mu patří...La lunga sfidaMuž proti muži100.000 dollari per LassiterAdios DjangoHodný, zlý a ošklivýPro pár dolarů navícAttentato al PapaChobotniceStoria di AnnaIl fascino dell'insolitoL'affare StaviskyLuigi Ganna detectiveLa mossa del cavalloSpia - Il caso Philby, LaGiovane Garibaldi, IlTre camerati, I


Aktualizace osobnostního profilu Luigi Pistilli: 30.10. 2023 20:57