Magda Vášáryová 75 let


Magda Vašáryová se narodila v Banské Štiavnici v učitelské rodině. Otec byl středoškolský učitel literatury a gramatiky, matka učila němčinu. Sestra Emília je úspěšnou slovenskou herečkou. Základní školu absolvovala ve Štiavnici, pokračovala studiem na matematicko-fyzikálním gymnáziu v Bratislavě a poté nastoupila na Filozofickou fakultu Univerzity Komenského. Studium sociální psychologie ukončila v roce 1971. Provdala se za herce Milana Lasicu a počátkem 80. let se jí narodily dvě dcery, kvůli kterým na tři roky přerušila hereckou kariéru.

Filmování bylo pro Vašáryovou traumatizujícím zážitkem. Natáčelo se na Šumavě v obtížných podmínkách, byla odloučená od rodiny a místo líčení ji pro autenticitu temného středověku každé ráno špinili. Ze školy byla pryč tak dlouho, že ji málem nepustili k maturitě. Pod dojmem této zkušenosti se zařekla, že už nebude točit, a chtěla studovat matematiku. Film, dnes považovaný za jeden z nejlepších historických snímků na světě, ji ale tak proslavil, že novým nabídkám neodolala. Ještě během vysokoškolského studia natočila někoilk dalších významných filmů jako byli Jakubiskovi ZBEHOVIA A PÚTNICI, RADÚZ A MAHULENA a s Karlem Zemanem podnikla fantastický výlet NA KOMETĚ. V 70. letech byla považována za jednu z nejkrásnějších a nejtalentovanějších hereček v Československu. Díky MARKÉTĚ LAZAROVÉ se stala zároveň první slovenskou herečkou, která se proslavila v zahraničí.

Po vysokoškolském studiu začala hrát v Divadle na korze, kde se seznámila se svým budoucím manželem. Po zrušení divadla přešla s celým souborem na Novou scénu, kde odehrála 25 premiér a ztvárnila téměř všechny hrdinky Čechovových her. V roce 1983 nastoupila do Slovenského národního divadla. Zároveň se intenzivně věnovala filmu. Natočila jich kolem padesáti, nejznámější a divácky nejvděčnější rolí byla paní správcová v Menzelově hrabalovské komedii POSTŘIŽINY. Nevyhnula se přirozeně ani několika propadákům, jako bylo Vávrovo studenoválečné TEMNÉ SLUNCE nebo nepovedené ZKROCENÍ ZLÉHO MUŽE Marie Poledňákové. Celkově ale převládaly v její filmografii nadprůměrné kousky. Často byla obsazovaná i v televizi, objevila se ve 120 televizních inscenacích. Zatímco v 70. letech hrála především jemné a snivé dívky, díky paní správcové z POSTŘIŽIN se přeorintovala na emancipované a energické ženy ze současnosti.

Na počátku 90. let přijala nabídku Václava Havla na velvyslanecký post v Rakousku a Vašáryová se začala věnovat politice. Po rozpadu Československa se podílela na založení Slovenské spoločnosti pro zahraniční politiku a sedm let byla její ředitelkou. Založila dva časopisy - Zahraniční politiku a anglický půlročník Slovak Foreign Policy Affairs. V roce 1999 se v prvním přímých volbách stala kandidátkou slovenského mimovládního sektoru na post prezidentky Slovenské republiky a obdržela 6,5 % hlasů. O rok později nastoupila do služeb SR jako velvyslankyně v Polsku a po pětiletém působení se stala státní tajemnicí ministerstva zahraničních věcí. Od roku 2006 je poslankyní slovenského parlamentu za středopravou SDKÚ. Je aktivní publicistkou a autorkou dvou knih věnovaných etiketě a životnímu stylu. Společenská činnost ji, jak se zdá, plně pohlcuje a po návratu k herectví se jí nestýská. K jejím koníčkům kromě literatury patří hra na klavír a poslech hudby. Hovoří plynně šesti jazyky a je známa jako výborný řečník.


26.8.1948
Banská Štiavnica, Československo
Magda Vášáryová csfd

Final Cut - Dámy a pánovéSúkromné životyPani Berta GarlanováSpálená košeľaStaroružová drámaEvžen OněginMarie StuartovnaSvědek časuTony peňazíŠesťkrát ženaJužná poštaSvět nic nevíVážny životLev s bílou hřívouVelká filmová loupežZkrocení zlého mužeJ. Massenet: WertherOlověná nocTichá radosťVaričVeľká náručNoc smaragdového měsíceCesta na krvavé poleMalvína z BretónskaZuzana VojířováThe Turn of the ScrewDer Wahnwitzige Genius: A. SkriabinFaidraHoraciusNečakaná návštevaPostřižinyPrelomTemné slunceDobrí ľudia ešte žijúJennie GerhardtováPurpurový prachUzlíky nádejeZáhradníkov pesŤaví zadokDnes platí regulačný stupeň č.6ElektraKrutá ľúbosťListy JulianeParížsky životPustý dvorRozvedenáSesternica BetaDruhá láskaRusalkaDemeterovciDni TurbinovcovHurá na letný bytPosledný pohárikZenovo vedomieŠachyBlízki cudzí ľudiaCasanova? Casanova!Hodina úsvituMôj prvý prípadSchody z mramoru


Aktualizace osobnostního profilu Magda Vášáryová: 3.11. 2023 03:25