Adrian Rawlins 66 let


Adrian Rawlins se narodil 27. března 1958 v anglickém městě Stoke-on-Trent rodičům Mavis (za svobodna Leese) a Edwardovi Rawlinsovým. O jeho soukromém životě se toho bohužel příliš mnoho neví. Je známo snad jen tolik, že velice obdivuje Roberta De Nira a právě jím se nechal inspirovat k tomu, aby se začal věnovat herectví.

V roce 1996 se však Adrianovi na poli filmu daří a objevuje se hned ve třech celovečerních filmech. Jedním z těchto filmů je úspěšný na Oscara nominovaný a mnoha cenami ověnčený koprodukční snímek PROLOMIT VLNY, do kterého si Adriana vybral režisér Lars von Trier pro roli doktora Richardsona. I druhý z těchto filmů byl k vidění v Česku. Jmenuje se S DÍVKAMI JE TO JINÉ a Adrian zde ztvárnil roli Mika Rendella. Další výraznější herecká příležitost pro Adriana přichází až v roce 2000. Tehdy ztvárňuje hlavní roli v celovečerním hororu BLOOD. Objevuje se zde v roli Carla Dysona, vědce, který se pokoušel vytvořit takový druh lidské krve, která by v sobě obsahovala lék na všechny lidské nemoci, avšak místo toho se mu podařilo stvořit upírku, jejíž krev obsahuje účinná a vysoce návyková narkotika a kterou si pak vezme k sobě domů a postupně se stává na její krvi závislým. Díky tomuto filmu na sebe znovu výrazněji upozornil a v roce 2001 se objevuje v úspěšném britském snímku MŮJ BRATR TOM, kde ztvárňuje roli Jacka.

Avšak v tomto roce to nebyl jeho jediný úspěch. Naopak, bezesporu ještě větším úspěchem je fakt, že získal roli ve filmu HARRY POTTER A KÁMEN MUDRCŮ. A ač je to role velmi malá, přesto se dá říci, že je to jedna z těch důležitějších rolí. Adrian si zde zahrál Jamese Pottera, otce hlavního hrdiny, který byl zabit, když byl Harry ještě malé dítě. Ale jsme v kouzelnickém světě, a zde je možné cokoliv. A tak se Harryho otec objevuje jako přízrak v zrcadle z Erisedu, objevuje se na kouzelnických fotkách, které jsou Harryho jedinou připomínkou rodičů, a objevuje se například také jako duch, když Harry bojuje na konci čtvrtého dílu s Lordem Voldemortem. Takže to samozřejmě znamená, že Adrian si nezahrál jen v prvním dílu této série, ale objevuje se skoro ve všech dílech. Jmenovitě tedy HARRY POTTER A TAJEMNÁ KOMNATA (2002), HARRY POTTER A VĚZEŇ Z AZKABANU (2004), HARRY POTTER A OHNIVÝ POHÁR (2005), HARRY POTTER A FÉNIXŮV ŘÁD (2007). Neobjevil se tedy zatím pouze v šestém díle. Ale podle dostupných informací by se měl objevit minimálně v druhé části posledního dílu. Ovšem Adrianův asi největší herecký úspěch však přichází v roce 2002. Tehdy se totiž objevuje v koprodukčním snímku WILBUR SE CHCE ZABÍT v roli Harboura, což je starší bratr hlavního hrdiny. Za tuto roli byl také poprvé a zatím i naposledy nominován na filmovou cenu. Konkrétně si vysloužil nominaci na British Independent Film Award a také nominaci na Robert Award. Žádného ocenění se ale nakonec nedočkal. Toto byla také jeho dosud poslední role v celovečerním filmu (s výjimkou série o Harrym Potterovi). Od té doby se objevuje už jen v televizních projektech. Z těch zajímavějších televizních filmů stojí za zmínku snad jen film natočený podle skutečných událostí ŘEDITELKA (2005), kde se objevil v roli Tonyho, a potom jeden z příběhů o slečně Marplové NEMESIS (2007), kde ztvárnil Dereka.

O Adrianu Rawlinsovi se dá říci, že se věnuje stejně intenzivně divadlu jako filmu. V divadle se mu totiž dostalo velkého množství zajímavých rolí v zajímavých hrách. Účinkoval na nejrůznějších scénách po celé Velké Británii, z nichž mezi ty nejvýznamnější bezesporu patří londýnské Národní divadlo. Zde byl k vidění např. v Moliérově hře Lakomec, ve hře Tons of Money, ve hře Arthura Millera A View from the Bridge či v Ayckbournové hře A Small Family Business a nejnověji potom od roku 2008 ve hře Her Naked Skin. Mezi další divadelní scény, kde Adrian účinkoval, patří Hampstead Theatre, Swan Theatre, Aldwych Theatre, Old Red Lion Theatre, Royal Exchange Theatre, King´s Head Theatre, Yvonne Arnaud Theatre, Queen´s Theatre, Riverside Studios, Royal Shakespeare Company, Duchess Theatre a také Bush Theatre. Jak je tedy patrné, zanechal stopu na mnoha nejrůznějších scénách v mnoha zajímavých představeních a rolích.


27.3.1958
Stoke-on-Trent, Staffordshire, England, Velká Británie
Adrian Rawlins csfd

One LifeŽítUtajení bohovéThe Small HandNejtemnější hodinaBridgendŽena v černém 2: Anděl smrtiHavranHarry Potter a Relikvie smrti - část 2Nezvaní hostéHarry Potter a Relikvie smrti - část 1LovciClapham JunctionHarry Potter a Fénixův řádLife LineStarožitníkův krámPřípady inspektora Lynleyho: V zájmu přírodyHarry Potter a Ohnivý pohárŘeditelkaDunkerque: záchrana expedičního sboruHarry Potter a vězeň z AzkabanuHear the SilenceHarry Potter a Tajemná komnataStretford Wives, TheWilbur se chce zabítHarry Potter a Kámen mudrcůMůj bratr TomBloodEvil Streak, AnForgottenProlomit vlnyS dívkami je to jinéThe Inner SanctuaryFlynnRunning LateMěsíční horyŽena v černémMíle za čtyřiWith Love to the Person Next to MeRevoluceŽiju se svým tátouPalm BeachThe Sixth CommandmentAndorSlow HorsesVšechny velké a malé bytostiGrace


Aktualizace osobnostního profilu Adrian Rawlins: 30.10. 2023 21:29