Dana Vávrová (1967 - 2009)


Populární česká herečka a režisérka se narodila v Praze a pro film ji objevil již v jejích devíti letech Oldřich Lipský, když jí svěřil její první (a u nás možná nejslavnější) úlohu Leontýnky ve své dětské pohádkové komedii AŤ ŽIJÍ DUCHOVÉ!

V r.1982 se výrazně zviditelnila i v zahraničí, když zvárnila postavu polské Židovky Janiny David v německé televizní sérii EIN STUCK HIMMEL. Za tuto roli dostala také řadu ocenění. V Německu se později provdala za režiséra Josepha Vilsmaiera a pod jeho vedením si zahrála v úspěšných krimi-seriálech MÍSTO ČINU nebo STAREJ.

Od poloviny 90. let se sama začala věnovat filmové režii. V česko-německé koprodukci natočila například rodinný snímek HURÁ NA MEDVĚDA. Vrcholem její režijní tvorby je pak zřejmě německé drama z 2.světové války POSLEDNÍ VLAK, na němž spolupracovala se svým manželem.

Tento film, se však bohužel stal i její poslední prací. Život výjimečné česko-německé filmařky a také matky tří dcer předčasně ukončila rakovina ve věku pouhých 41 let. Zemřela v Mnichově 5.února 2009.


9.8.1967
Praha, Československo
5.2.2009
Mnichov, München (Stadt), Bayern, Německo
Dana Vávrová csfd

Zkáza lodi GustloffLamentoKabrioletGrenzverkehrKouzelný křišťálRychle do života!August der GlücklicheZatraceníDas WeibernestHurá na medvědaPočetí mého mladšího bratraPřeji si láskuComedian HarmonistsZpověďDie Nacht hat 17 StundenPizza ArrabbiataSascha darf nicht sterbenSchlafes BruderDer NachbarRosenemilStalingradRama DamaHerbstmilchPan TauDrahý BedřichuJestli jednou odejduAmadeusKluk za dvě pětkyLevé křídloDaleko od stromuKlíč k domovuNěco je ve vzduchuSvítalo celou nocAdrianaBrontosaurusJitčiny prázdninyKoncert na konci létaPlášť pro vítrŽivot je tvrdolínKulový bleskVražedné pochybnostiZadními vrátky do ZOO za zvířátkyČarovné prstýnkyAť žijí duchové!Hra na zlodějeJak se točí RozmarýnyAž bude padat hvězdaNezbedná pohádkaVolejte policii 110Charlotte LinkMísto činuBylo nás šestJohann Sebastian Bach


Aktualizace osobnostního profilu Dana Vávrová: 3.11. 2023 11:35