Jana Andresíková (1941 - 2020)


Aktivity herečky Jany Andresíkové měly široký záběr, v povědomí veřejnosti však zůstává dodnes především jako čarodějnice v seriálu ARABELA (1980). Pochází z Kroměříže, kde také v průběhu studií na jedenáctiletce získala první zkušenosti v amatérském divadle (hra Poslední dějství na motivy románu E. M. Remarqua byla oceněna na divadelním festivalu v Napajedlích). Po maturitě pokračovala ve studiu herectví na brněnské JAMU, kterou absolvovala v roce 1964. Ještě jako adeptka herectví debutovala před filmovou kamerou, a sice v menší roli sekretářky v dnes již zapomenutém dramatu MYKOIN PH 510 (1963).

V roce 1969 opustila Jana Andresíková stabilní zaměstnání a stálé angažmá a své další aktivity provozovala jako herečka na volné noze ve filmu, televizi a rozhlase. Ve významově minimalistických rolích se mihla v několika dalších umělecky hodnotných filmech přelomu 60. a 70. let (ZABITÁ NEDĚLE, 1969; VALERIE A TÝDEN DIVŮ, 1970). V průběhu 70. let si zahrála několik vedlejších rolí maminek nebo učitelek (MY TŘI A PES Z PĚTIPES, 1971; JAK SE TOČÍ ROZMARÝNY, 1977; KOČIČÍ PRINC, 1978). Její vizáž s přísnou tváří ji již od počátku herecké dráhy předurčovala také k postavám německých žen ve filmech z období druhé světové války, ať už vězněných (... A POZDRAVUJI VLAŠTOVKY, 1972) nebo věznících (KUKAČKA V TEMNÉM LESE, 1984). Povšimnout si jí můžeme i v několika dodnes oblíbených komediích (PÁTEK NENÍ SVÁTEK, 1979; CAUSA KRÁLÍK, 1979), několik menších příležitostí dostala také v kriminálním žánru.

Fanoušci televizních seriálů si Jany Andresíkové povšimnou také v TŘICETI PŘÍPADECH MAJORA ZEMANA (25. díl Štvanice z roku 1978) nebo v NEMOCNICI NA KRAJI MĚSTA (druhá řada z roku 1981). Nakonec to byl právě formát televizního seriálu, jenž jméno i tvář Jany Andresíkové uvedl do povědomí nejširší veřejnosti. Dětské i dospělé diváky zaujala jako čarodějnice a Rumburakova pomocnice v legendárním pohádkovém seriálu ARABELA (1980). Následná spolupráce Jany Andresíkové s filmovou a televizní kamerou má již jen sporadický charakter, znovu se ale objevovala v televizních seriálech, příležitostně v menších rolích i ve filmu (MRAVENCI NESOU SMRT, 1985; MUKA OBRAZNOSTI, 1989). V pokračování seriálu ARABELA (1993) se vrátila k postavě čarodějnice, na filmovém plátně se s ní diváci naposledy mohli setkat v komedii KAMEŇÁK (2003) i jejím druhém pokračování.

Široké pole působnosti našla Jana Andresíková za mikrofony, dabingovými i rozhlasovými. V dřívějších dobách její hlas zazníval v dodnes oblíbených filmech francouzské a italské provenience uváděných v našich kinech, po roce 1989 byla často zvána ke spolupráci na dabingu k americkým filmům, které tehdy přicházely na náš filmový i televizní trh v obrovském počtu. Kromě toho se Jana Andresíková často a ráda věnuje uměleckému přednesu, například v prostorách pražské Violy nebo Lyry Pragensis. Jako docentka působí také pedagogicky na pražské DAMU, vyučuje též na Soukromé herecké škole v Praze.


2.4.1941
Kroměříž, Protektorát Čechy a Morava
19.10.2020
Mělník, Mělník, Středočeský kraj, Česko
Jana Andresíková csfd

RozkošČertova nevěstaKameňák 3KameňákMalovaný dětiPátek čtrnáctéhoBorůvkový vrchDen, kdy nevyšlo sluncePolitik a herečkaZ pekla štěstí 2TrioGiorginoAriadnina niťO vodníkovi a housličkáchProč pláčeš, břízo bíláAnonymJak chytit krokodýlaPoslední zastávka smrtV žáru královské láskyHra na BarbaruMuka obraznostiŠanceJak básníkům chutná životUloupené dětstvíJá nejsem jáMravenci nesou smrtO Rozárce a zakletém králiČarodějky z Greenham CommonAž do konceCesta kolem mé hlavyKouzelníkův návratKukačka v temném leseBáseň o sněžné levitaciJehlaPles na rozloučenouŘetězCausa KrálíkDiagnóza smrtiKřehké vztahyPátek není svátekKolombínaKočičí princMladý muž a bílá velrybaPast na kachnuZa oknem jiskří sníhJak se točí RozmarýnyNa veliké řeceSmrt paprskuVolání roduZlaté rybkyKonečně si rozumímeZákon starého mužeNevěsta s nejkrásnějšíma očimaSpodní proudLásky hra osudnáPoslední královnaDěti stínuKukačkyZlá noc...a pozdravuji vlaštovky


Aktualizace osobnostního profilu Jana Andresíková: 30.10. 2023 15:37