Claudine Auger (1941 - 2019)


Bývalá Miss Francie a jedna z tzv. bondgirl, to jsou fakta, která dodnes udržují v celoevropském povědomí francouzskou herečku Claudine Auger, i když se prakticky již řadu před kamerou nevyskytuje. Narodila se v Paříži jako Claudine Oger, později přijatý pseudonym Auger se od vlastního jména nijak zásadně neliší, protože má stejnou výslovnost. Studovala na pařížské konzervatoři a prošla slavnou hereckou školou René Simona, k její rané kariéře jí pomohl především mimořádně krásný zjev. V patnácti letech vyhrála soutěž Miss Francie (1957), o rok později se zúčastnila mezinárodní soutěže Miss World, kde získala titul první vicemiss a v témže roce se poprvé objevila před kamerou, zatím ve zcela epizodní roli (CHRISTINE, 1958). Vedle herectví odstartovala díky soutěžím krásy také úspěšnou dráhu modelky.

Přelomem v kariéře Claudine Auger byl rok 1965, kdy uspěla v konkurzu na jednu z hlavních rolí v bondovce THUNDERBALL (1965), v níž byla partnerkou Seana Conneryho. Postava Dominique, kterou hrála, byla původně italské národnosti, scénáristé z ní dodatečně učinili Francouzku. Úskalím se ukázal být anglický mluvený projev; Claudine Auger sice hovořila anglicky poměrně dobře, kvůli roli se navíc snažila v jazyce zdokonalit, nakonec ji ale předabovala Nikki van der Zyl, jejíž hlas ostatně zazněl i v jiných bondovkách. Fenomén bondovek uvedl Claudine Auger na piedestal slávy a následovaly další filmové role, tvůrce THUNDERBALLU Terence Young ji hned v následujícím roce obsadil do svého dalšího filmu TROJITÝ KŘÍŽ (Tripple Cross, 1966).

Po sérii fotografií pořízených pro magazín Playboy se Claudine Auger pokusila prosadit i ve Spojených státech, tady ovšem neuspěla, v rámci Evropy si ale udržovala pozici mezinárodní hvězdy. Kromě Francie točila především v Itálii, dále například ve Španělsku nebo Německu. I když na přelomu 60. a 70. let hrála v několika filmech ročně, její hlavní role jsou dnes již zapomenuté, v Itálii nicméně slavila ve své době poměrně velké úspěchy. S dalšími kráskami ze starších bondovek se objevila ve filmu TROCHA SLUNCE VE STUDENÉ VODĚ (Un peu de soleil dans l'eau froide, 1971), ve stejném roce hrála velkou roli v italské kriminálce ZÁTOKA KRVE (Reazione a catena, 1971), z jejích dalších filmů známých i u nás můžeme připomenout POVÍDKU O POLICAJTOVI (Flic Story, 1975). Velkou roli záhadné ženy pak hrála s Lino Venturou v mysteriózním dramatu MOTÝL NA RAMENI (Un papillon sur l'épaule, 1978).

Filmografie Claudine Auger je od počátku 80. let prakticky bez významu, hrála spíše již jen v televizi, zmínku si ale zaslouží film HRDINSKÉ ČINY MLADÉHO DONCHUÁNA (Les exploits d'un jeune Don Juan, 1987). Naši diváci ji pak mohli vidět v jedné sérii slavného italského seriálu CHOBOTNICE (La piovra, 1990), zatím naposledy se objevila v televizní adaptaci Stendhalova románu ČERVENÝ A ČERNÝ (Le rouge et le noir, 1997).


26.4.1941
Paříž, Île de France, Francie
19.12.2019
Paříž, Île de France, Francie
Claudine Auger csfd

Le Rouge et le noirLos hombres siempre mientenSalt on Our SkinLa BoccaTajné dveřeOggi ho vinto anch'ioAmore di donna, UnChvíle láskyGrande storia d'amore, UnaLes exploits d'un jeune Don JuanKajícníkNadporučík a jeho soudceSecret PlacesCredoFranzösin, DieLeutnant und sein Richter, DerSecrets de la princesse de Cadignan, LesAsalto al casinoGirls In Their Summer Dresses and Other Stories by Irwin Shaw, TheFantasticaPrestami tua moglieAragosta a colazioneNasse, LaVýlet s AnitouÚspěšný společníkMotýl na rameniThe Bermuda TriangleChléb, máslo a marmeládaEmmenez-moi au RitzCuando los maridos se iban a la guerraIl colpaccioIntrépide, L'Povídka o policajtoviBorsalino a spol.La dynamite est bonne à boireGli ordini sono ordiniLetní zabijákEquinozioKrvavá zátokaLa tarantola dal ventre neroUn peu de soleil dans l'eau froideCome ti chiami, amore mio?Love Birds - Una Strana Voglia d'AmarePromiňte, pomilujeme se?EscalationI BastardiLe dolci signorePlameny nad  JadranemOtec od rodinyVražedná hraHomme de Marrakech, L'L'ArcidiavoloOperace San GennaroTrojitý křížJojoThunderballUna bella grintaLady, DieFrancouzským stylemKali-Yug, déesse de la vengeance


Aktualizace osobnostního profilu Claudine Auger: 2.11. 2023 09:55