Stanislava Bartošová 77 let


Stanislava Bartošová je dnes již dávno bývalou herečkou, v různých formách veřejných aktivit se ale dodnes zviditelňuje. Pochází z Liberce z česko-německé rodiny, sama ale dnes přiznává, že německy se vůbec nedomluví, protože rodiče ji v poválečném období od tohoto jazyka spíše zrazovali. V rodném Liberci absolvovala gymnázium, poté zamířila ke studiu herectví na pražskou DAMU, kde studovala ve stejném ročníku například s Viktorem Preissem nebo Jiřím Štěpničkou. Ještě jako studentka debutovala Stanislava Bartošová před kamerou postavou zdravotní sestry Jenky ve filmu SEDM ZABITÝCH (1965), vedlejší rolí Kláry se pak zviditelnila ještě v kriminálce HRA BEZ PRAVIDEL (1966), následovalo několik menších příležitostí ve filmu i televizi, vidět jsme ji mohli například jako Yvetu v záznamu slavného představení BROUK V HLAVĚ (1969) z Vinohradského divadla.

Často účinkovala také v televizi, v seriálech, inscenacích historických i ze současnosti, sama dodnes ráda vzpomíná na spolupráci s Oldřichem Kaiserem a Jiřím Lábusem v televizní komedii VELKÁ SÁZKA O MALÉ PIVO (1981), vidět ji bylo možno také v televizních záznamech úspěšných divadelních her z Vinohrad (MNOHO POVYKU PRO NIC, 1972; DŮM NA NEBESÍCH, 1984). Příležitostně spolupracovala i se zahraničními produkcemi a s dalšími českými herci hrála například v německém životopisném seriálu JOHANN SEBASTIAN BACH (1985).

Počátkem devadesátých let opustila Stanislava Bartošová hereckou profesi, naposledy se objevila ve filmu KONEC BÁSNÍKŮ V ČECHÁCH (1993) nebo v pohádkovém seriálu ARABELA SE VRACÍ (1993). V roce 1994 velmi krátce moderovala se Zbyňkem Merunkou hlavní večerní zprávy na vznikajicí televizi Nova. Stanice Nova měla v počátcích své existence problém angažovat osvědčené profesionály, čímž se také vysvětluje oslovení Bartošové, která tehdy již vystupovala pod svým vyvdaným jménem Wanatowiczová. Moderování zpráv na Nově nakonec zůstalo v jejím profesním životě jen krátkou epizodou, protože brzy byla nahrazena Evou Jurinovou.

V polovině 90. let začala Stanislava Wanatowiczová pracovat na ministerstvu zahraničí, později na delší dobu přesídlila na Slovensko, kde byla tajemnicí velvyslanectví v Bratislavě, konzulkou v Košicích a nakonec ředitelkou Českého centra. V současné době žije znovu v Praze a před kamerou se po delší době objevila v několika seriálech (PŘEŠLAPY, 2009; VYPRÁVĚJ, 2009). Jejím manželem je Waldemar Wanatowicz (*1952), ředitel technické správy Národního divadla, mají spolu jednu dceru.


17.3.1947
Liberec, Československo
Stanislava Bartošová csfd

Případ nevěrné KláryKonec básníků v ČecháchMelánie, MelánieBrokovnicePrincezna Fantaghiró 2Princezna Fantaghiro: Jeskyně Zlaté růžeDuch časuBankovní dům DaubnerPoklesky zralých mužůMůj obchod se psyOperace mé dceryČerná punčochaMuž na drátěPodivná přátelství herce JeseniaSkalpel, prosímVýjimečná situaceDruhý tah pěšcemPříliš velká šanceDěkuju, pane profesorePříhody pana PříhodyKaždému jeho nebeOtýliina záhadaVelká sázka o malé pivoPanenkaTen svetr si nesvlíkejVrchní, prchni!Dnes ještě zapadá slunce nad AtlantidouJá bych se tak ráda vdávalaParádní čísloVšichni proti všemNoc klavíristySmrt na černoDívka jako tyČtyři zlaté prýmkyHodíme se k sobě, miláčku...?Kde jsi byl, Odyssee?KlientOsud jménem KamilaPrincezna TurandotRinaldinoVodník a ZuzanaVrtkavý králKdo je kdoNoc na KarlštejněKlíč pod rohožkouNávratyPodezřeníVím, že jsi vrah...Svatby pana VokaČekáníProměny nožeSlasti Otce vlastiDům ztracených dušíHra bez pravidel7 zabitýchV.I.P. vraždyPrvní republikaVyprávěj


Aktualizace osobnostního profilu Stanislava Bartošová: 9.11. 2023 05:07