Blanka Bohdanová (1930 - 2021)


Od dětství byla vedena k divadlu svou matkou, na jevišti se objevila již v pěti letech, prošla baletní průpravou, nicméně vystudovala obchodní akademii, až později v Brně vystudovala JAMU (1951). Její první štací bylo Východočeské divadlo v Pardubicích (1951-1957), poté byla členkou Městských divadel pražských (1957-1960) a Divadla E. F. Buriana (1960-1966), v roce 1966 pak nastoupila do stálého angažmá v Národním divadle. Hostovala také ve Viole, významná je i její činnost v rozhlase a dabingu, působila také jako pedagožka na pražské konzervatoři. Již v pardubickém divadle ztvárnila Nezvalovu Manon, kterou milovala od dětství, za své další zásadní životní role považuje Desdemonu, Kleopatru nebo kněžnu z Lucerny.

V roce 1969 absolvovala Bohdanová studijní pobyt ve Velké Británii, což byl jeden z důvodů výrazného omezení její filmařské činnosti v době normalizace, kdy se před kamerou objevila maximálně jednou za dva roky, navíc v nijak výrazných rolích, mimo jiné se mihla v seriálu TŘICET PŘÍPADŮMAJORA ZEMANA. V průběhu doby se Bohdanová přehrála do rolí zralých až stárnoucích žen a v 80. letech přišly nové příležitosti, již ovšem zdaleka ne tak zásadní jako v letech šedesátých. Hrála v komediích KŘTINY (1981), KDYŽ ROZVOD, TAK ROZVOD (1982) nebo v seriálech MY VŠICHNI ŠKOLOU POVINNÍ (1984) a TŘETÍ PATRO (1985). Přestože tyto její role zatrpklých a psychicky mírně labilních žen na sebe nestrhávají sympatie diváka, ten věří jejímu civilnímu projevu a pro jednání jejích postav má pochopení. Výraznější roli hraběnky dostala ve filmu POKLAD HRABĚTE CHAMARÉ (1984). Méně známá, neprávem však opomíjená je její role jedné ze čtyř sester v psychologické televizní hře RYBY VE ČTYŘECH (1987). V 90. letech se pak Blanka Bohdanová připomněla divákům v několika televizních seriálech průměrných kvalit (POMALÉ ŠÍPY, 1993; ŽIVOT NA ZÁMKU, 1995; HOTEL HERBICH, 1998).

Blanka Bohdanová kromě divadla od dětství tíhne také k malířství, kterému se s úspěchem věnuje – již v 80. letech vystavovala nejen v Československu, ale i v zahraničí, byla též členkou Unie výtvarných umělců. V roce 1996 dostala Cenu Františka Filipovského za dabing ve filmu Řidič slečny Daisy, o rok později pak obdržela tutéž cenu za celoživotní mistrovství v dabingu. V roce 2001 získala cenu Thálie za roli Fonsie v představení Džin (divadlo Viola).


4.3.1930
Plzeň, Československo
3.10.2021
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Blanka Bohdanová csfd

BastardiAljonaTři dámy s pistolíTa třetíVánoční svátkyČas jeřabinO kováři BásimoviJak si zasloužit princeznuNoční strážZapomenuté tvářeIn flagrantiMistr ChangNaděje má hluboké dnoO podezíravém králiSvatební kočárDuše a dušičkyJen ty a jáViktor VelikýZlý věkJak se princ učil řemesluPoslední kapitulaceRyba ve čtyřechHlava plná slunceO rybáři a rybceVelká filmová loupežCucarachaRobotózaChytrá princeznaCihla zlataPoklad hraběte ChamaréCesta na BorneoNota bene, JanPřezůvky ŠtěstěnyPřítelSíť na bludičkuTažní ptáciKdyž rozvod, tak rozvodNeúplné zatměníPouť králůVinobraníVýslechZahrada dětíČervánková královnaKřtinyMezičasVýletySvatební skandály slečny JuliányPaví králBásník, jenž miloval světKrásaMoje sestra je cvokKlientZáhady v AllegheAkce BororoKrize v pacifikuNahotaBellevueJan HusNa kom se dá dříví štípatTa třetí


Aktualizace osobnostního profilu Blanka Bohdanová: 30.10. 2023 10:46