Amanda Tapping 58 let


Amanda se narodila v Rochfordu v Anglii, ale společně se svými třemi bratry, z nichž dva jsou starší než ona a jeden z nich je její dvojče, vyrostla v Torontu, kam se s rodinou přestěhovali, když jí byly 3 roky. Amandini rodiče si sice přáli, aby se zabývala vědou, ona však vždy chtěla být herečkou. Když byla mladší, excelovala v matematice, ale když se dostala na střední školu, začala se více zajímat o umění.

V letech 1992 - 1997 se Amanda objevila v několika televizních filmech a seriálech. V roce 1992 ji diváci mohli spatřit v jedné epizodě seriálu KUNG FU: THE LEGEND CONTINUES. Dále hostovala v seriálu FOREVER KNIGHT a o rok později se objevila i ve známém seriálu X-FILES v epizodě Avatar. V roce 1995 pak účinkovala v TV filmech DEGREE OF GUILT, THE HAUNTING OF LISA a NET WORTH. V tomto roce se také objevila v 1 epizodě seriálu GOOSEBUMPS. A diváci ji mohli také vidět ve filmech THE DONOR a RENT A KID. Rok 1996 jí přinesl role v adaptaci knihy od D. Steelové REMEMBRANCE a v seriálu NEWSROOM. V sérii FLASH FORWARD se pak objevila v jedné z hlavních rolí.

To už ale přišel rok 1997, který pro ni znamenal zlom. Nejprve si zahrála v romantické komedii BOOTY CALL. Poté ale přišel pro ni dosud největší úspěch - role kapitána (později majora) Samanthy Carterové v úspěšném sci-fi seriálu STARGATE SG-1 (Hvězdná Brána). Díky této roli pronikla do povědomí miliónů fanoušků po celém světě a stala se velice oblíbenou. Za celých 10 let chyběla pouze v několika epizodách. V roce 2008, po skončení SG-1, přijala nabídku a na rok se postavila do čela základny Atlantis ve STARGATE ATLANTIS. Objevila se i ve 2 epizodách STARGATE UNIVERSE. Mezitím získala hlavní roli v seriálu SANCTUARY, který vytvořila část tvůrců sérií o hvězdné bráně. Ve 2 řadách nepříliš zdařilého projektu hrála Dr. Helen Magnus.

Amanda se provdala za Alana Kovacse a v březnu 2005 se jim narodila holčička, takže poprvé za 8 let musela vynechat několik epizod SG-1. V přestávkách natáčení Hvězdné brány si zahrála mj. v seriálech OUTER LIMITS nebo MILLENIUM či ve filmech THE VOID, BLACKTOP (2000), LIFE OR SOMETHING LIKE IT (2002) a dalších. Její obvyklý pracovní den při natáčení SG trvá 14 h. Aby vystupovala realisticky jako doktorka a vědec v roli Sam Carterové, diskutuje s ex-navy-SEAL a učí se speciálně o astrofyzice. Amanda je také horlivá čtenářka a spisovatelka - napsala už několik scénářů. Před narozením své holčičky trávila svůj volný čas mj. modernizováním a renovováním svého domu a dováděním se svým psem Abbiem.


28.8.1965
Rochford, Essex, England, Velká Británie
Amanda Tapping csfd

WoodlandKid CannabisHell in a HandbagMateřská posedlostRandom Acts of RomanceSpace MilkshakeDancing TreesStargate SG-1: Children of the Gods - Final CutHvězdná brána: Archa pravdyHvězdná brána: NávratSmrtící zásnubyZeměmoříStuckŽivot nebo něco takovéhoČerná díraČerný jezdecLáska na černoZtracená nevinnostCo jsi to za matku?Golden Will: The Silken Laumann StoryStřípky vzpomínekThe Haunting of LisaDárceDítě na půjčkuMíra vinyNerovný zápasCestovatelé časemLovci duchůKilljoys: Vesmírní lovciMotivPackage DealContinuumSvatyněHvězdná brána: Hluboký vesmír


Aktualizace osobnostního profilu Amanda Tapping: 2.11. 2023 03:29