Jana Březinová (1940 - 2000)


Jana Březinová se narodila 18. března 1940 v Praze do rodiny krejčího. Krvelační nacisté jí záhy umučili maminku, čímž po zbytek svého života trpěla. Vyučila se aranžérkou, ale smysl svého života nalezla v herectví, které absolvovala roku 1965 na pražské DAMU. V letech 1965 – 1966 setrvala u Státního divadelního studia v Praze a v období 1966 – 1971 působila v příbramském divadle.

Březinová jako herečka pracovala s mírným náznakem a náčrtem, měla několik charakterových vrstev, které postupně divákovi odkrývala. Dokázala sehrát hrdou velkou ženu či pouze prostou venkovanku s přirozeností, bystrostí, poetickým kouzlem, citem a uzavřeností do sebe. Tlumené emoce dokázala přesně zvyšovat a gradovat.

Měla výborné něžné hlasové dispozice, kultivovaný pohyb a gesta, prostotu a vrozenou eleganci. Z divadelních kreaci si uveďme Johanku („Dáma není k pálení“), Roxanu („Cyrano z Bergeracu“), Slávku Hlubinovou („Měsíc nad řekou“), Maryšu („Maryša“), Peggy Grantovou („První stránka“), Marii („Vévodkyně valdštejnských vojsk“), kněžnu („Lucerna“), Jenny („Farma“), „Hamlet“ (členka herecké suity) aj.

V českém filmu debutovala jako mladá žena dirigenta Arnošta Moravce (Josef Zíma) v Podskalského komedii ŽENU ANI KVĚTINOU NEUHODÍŠ (1966). O dva roky později byla milenkou v OHLÉDNUTÍ (1968) Antonína Máši. Kinematografie nikdy nedokázala využít velkého talentu této herečky a výraznými úlohami ji obdarovávala jen zřídka.


18.3.1940
Praha, Protektorát Čechy a Morava
29.5.2000
Brno, Brno, Jihomoravský kraj, Česko
Jana Březinová csfd

Cyprián a bezhlavý prapradědečekKouzelný bolehojVojtík a duchovéČervený kamínekDobročinný večírekFranz a FelicePohádka o prolhaném královstvíPravda a ležTemná komoraMuž, který neměl důvěruMarta a jáChodník přes DunajFaustČlověk proti zkázeNepočestnáO zrzavé AndulePehavý Max a strašidláBloudění orientačního běžceJsi krásnáKořánův lesStopy ve skleČerné skloMravenci nesou smrtTísňové voláníViolaOhněm proti ohniČertův švagrNa čí stranuO zakletém hadoviPutování Jana AmosePísně by neměly umíratTisícročná včelaNeúplné zatměníPrstýnek ze zlata kočičíhoPředeme, předeme zlatou nitkuZakázaný výletKalamitaNevera po slovenskyVrchní, prchni!Hon na kočkuPostav dom, zasaď stromPřitažlivost zeměBíla stužka ve tvých vlasechBřízkySplynutí dušíNevěsta s nejkrásnějšíma očimaOči plné slunceVlčí halířHra na životOd rána do ránaPodivínNávratyVýnosné místoDovidenia v pekle, priateliaRomanettoDlouhé dopoledneKomediantská historiePaní BohdanaOhlédnutíŽenu ani květinou neuhodíš


Aktualizace osobnostního profilu Jana Březinová: 15.11. 2023 21:13