Omero Capanna (1942 - 2003)


Při sledování italských filmů, zejména ze sedmdesátých letech dvacátého století, vás může zaujmout Omero Capanna. I když bude jeho role ve filmu nevýznamná, bez herců jako Capanna by spaghetti westerny, poliziotteschi a další populární snímky neměly tu správnou atmosféru. Když sledujete pád kovboje z koně nebo piráta, který se spouští z plachet lodi, pravděpodobně sledujete Capannu, nejslavnějšího kaskadéra italského filmu.

S natáčením začínal roku 1959 v 17 letech, a to v akčním snímku La Regina dei tartari (1961). Na snímek vzpomínal s úsměvem, neboť prý odměnou při natáčení byl oběd, dvě balené cigarety a dostali také víno. Tenkrát byl nadšený a radoval se, že ho to baví a ještě se u toho i nají. Tak začala jeho kariéra ve 428 filmech. Zahrál si jednoho z trubačů vítajících Kleopatru ve stejnojmenném Oscary oceněném snímku s Elizabeth Taylor v hlavní roli. V tomto filmu prý začínalo asi dalších dvacet kaskadérů, kteří se později objevovali v italských filmech.

Jméno Omero Capanna je spjato s 25 spaghetti westerny, ale ve skutečnosti se objevil ve více než 65. Často se totiž objevoval „jen“ jako kaskadér a titulky filmů ho vůbec neuváděly. Tak to měl samozřejmě i v jiných žánrech. Po úspěšných westernech přicházejí v sedmdesátých let akční snímky, poliziotteschi, gialla i komedie a Omero Capanna získává i role herecké a nejen kaskadérské. Známý je z mnoha filmů s dvojicí Bud Spencer a Terence Hill. V těchto komediích hrál téměř vždy v roli darebáka nebo v každém případě byl mezi těmi, kteří se je pokusili bez úspěchu porazit. Filmů je to mnoho, tak jen jako příklad uveďme nezapomenutelnou scénu z tělocvičny ve filmu Jestli se rozzlobíme, budeme zlí (1974). Záporné role hrával ale ve většině případů, a tak i jeho slavné pády z koně během období spaghetti westernů jsou pády darebáků a zločinců. V období krimi snímků je obsazován do rolí při honičkách aut, které končí velkolepými nehodami. Velmi dobrý a specializovaný byl na scény s ohněm.

Johnny Matson je jedna z jeho větších rolí. Tu ztvárnil ve westernu Un animale chiamato uomo (1972). Ve známém krimi snímku Milano Calibro 9 (1972) je zase Omero Capanna vůbec první postavou, která se ve filmu objeví. Další film, kde si ho lze všimnout, je Colpo in canna (1975). Od osmdesátých let hrál také v televizních seriálech či filmech jako T.I.R. (1987) či Big Man III. - Smějící se dívka (1988). V některých filmech byl z komerčních důvodů uváděn pod jménem Omar Chapman.


4.4.1942
Řím, Lazio, Itálie
11.10.2003
Řím, Lazio, Itálie
Omero Capanna csfd

M.D.C. - Maschera di ceraFatal frames: Fotogrammi mortaliStarman - Výrobce hvězdPoliziottiRagazza del metrò, LaBig Man III. - Smějící se dívkaKamikazeJestřábí ženaMezzo destro mezzo sinistro - 2 calciatori senza palloneHanna D. - La ragazza del Vondel ParkAl bar dello sportBlade Violent - I violentiBomberLuca il contrabbandierePuma člověkZombi 2Avere vent'anniBattaglie negli spazi stellariBuldozerCommissario Verrazzano, IlPolicajt v AfriceCharlestonHolocaust 2000Hon na podvodníkyIl mostroNapoli spara!Italia a mano armataLiberi armati pericolosiPaura in cittàVelké vydíráníVoják štěstěnyŠkaredí, špinaví a zlíColpo in cannaFango bollenteKrutý ŘímPolicajt v HongkonguTmavě červenáV jakém znamení ses narodil?Zanna Bianca e il cacciatore solitarioAnche gli angeli tirano di destroEredità dello zio buonanima, L'Jestli se rozzlobíme, budeme zlíKarambol 2Poliziotto è marcio, IlPugni nudi, AQuelli che contanoSex v hlavěSuperborci, superženy, supernakládačkyTutti figli di mammasantissimaZanna bianca alla riscossa...E il terzo giorno arrivò il corvoIl Boss - Smrt na zakázkuIl consiglioriKu Fu? Dalla Sicilia con furoreNa každého jednou dojde!Policajt drábemTaké andělé jedí fazoleTroppo rischio per un uomo soloČerná rukaAfyon oppio


Aktualizace osobnostního profilu Omero Capanna: 11.4. 2024 13:23