Nadiuska 72 let


19. ledna 1952 se v bavorském Schierlingu narodila Roswicha Bertasha Smid Honczar. Tato herečka prožila svou uměleckou kariéru ve Španělsku a svět jí zná pod pseudonymem Nadiuska.

26. května 1973, došlo k přísně tajné svatbě, v kostele San Roberto Belarmino v ulici San Pedro v Madridu. Nadiuska se vdala za Fernanda Montalbána Sáncheze. Kmotrem svatby se stal španělský herec Damián Rabal. Oddávajícím byl reverend José Villasana Arroyo. Svatbu měla Nadiuska jen proto, aby získala španělskou státní příslušnost. Ženicha „obstaral" Damián a jednalo se o mentálně postiženého Fernanda, který byl odkázán jen na svou matku. Fernando, mentálně retardovaný a slabomyslný, měl IQ, které odpovídá duševnímu věku osmi let. V dětství roznášel telegramy, ale když byl příjemce z nejvzdálenějších míst celého města, telegramy vyhazoval a říkal svým nadřízeným, že nebyl nikdo doma. Dokonce byl povolán na vojenskou službu, odkud utekl a teprve po zatčení a výslechu si všimli jeho onemocnění. V návaznosti na to, byl v péči a opatrování své matky, která podepsala potřebný dokument u soudu v Madridu. Kromě oligofrenie měl Fernando i epilepsii.

Byl několikrát zatčen za účast na krádežích, ale byl zdravotně a právně nepostižitelný. Nadiuska šla i za notářem z důvodu rozdělení společného jmění manželů. Notář, když uviděl Fernanda, odmítl něco sepsat. Nadiuska ovšem dosáhla svého, byla vdaná a měla španělskou státní příslušnost a debilní manžel skončil opět na předměstí ve svém „obýváku" z trosek, suti, železa a barevných kovů, se 30.000 peset v kapse. Toto se stalo okamžitě skandálem číslo jedna a advokát matky Fernanda, Ignacio Careaga, podal na Nadiusku i právní žalobu. Po osmi letech, 14. července 1981, pak bylo jejich manželství soudem anulováno. O státní příslušnost už ovšem Nadiuska nepřišla.

Převážně v komediích hrála Nadiuska v sedmdesátých letech a nejčastěji natáčela, když držel režisérskou taktovku Mariano Ozores (*5.10.1926) - MANOLO, LA NUIT (1973), SEŇORA DOCTOR (1974) nebo Vincente Escrivá (1.6.1913-18.4.1999) - LO VERDE EMPIEZA EN LOS PIRINEOS (1973) POLVO ERES.. (1974), UNA ABUELITA DE ANTES DE LA GUERRA (1975). Hlavní roli Zorrity, pak hrála roku 1975 v komediálním dramatu ZORRITA MARTÍNEZ. V tomto roce se Nadiuska stala nejlépe placenou herečkou španělské kinematografie.


19.1.1952
Schierling, Německo
Nadiuska csfd

Brácula. Condemor IIEl tío del saco y el inspector LobatónSeducción mortalEl violador infernalLa de Troya en el PalmarLoca historia de los tres mosqueteros, LaBarbar ConanČerné komandoLas siete cucasBuitres sobre la ciudadDráždění svižníkaGuayana, el crimen del sigloMi mujer no es mi señoraSiete chicas peligrosasSuave cariño, muy suaveChelyDos hombres y, en medio, dos mujeresPlus ça va, moins ça vaBeatrizDesnuda inquietudEl señor está servidoLa amante perfectaLa mosca hispánicaLa muerte ronda a MónicaPoslední přáníAbuelita de antes de la guerra, UnaZorrita MartínezChicas de alquilerEl chuloPerversiónSprávný život manželskýLo verde empieza en los PirineosManolo, la nuitSeñora doctorTarzán en las minas del rey SalomónSoltero y padre en la vidaTimanfayaCamarote de lujoLos ladrones van a la oficinaTristeza de amorEl enigma NadiuskaAmante estelar, LaÀngel Casas Show


Aktualizace osobnostního profilu Nadiuska: 3.11. 2023 14:34