Luigi Zampa (1905 - 1991)


Významný italský režisér poválečného období. Pocházel z chudé dělnické rodiny. Prostředí a doba, ve které vyrůstal, ovlivnily celou jeho tvorbu. Život člověka v nedostatku, válka a italský fašismus byla témata, ke kterým se opakovaně vracel v různých úhlech pohledu. Jeho bratr Rento je otcem Renta Curcia, známého levicového extremisty.

Již roku 1941 se Zampa dočkal celovečerní režijní premiéry. Natáčel i během války. U nás vesměs neznámé filmy SLEČINKY (1942), ČERNÉ SVATEBNÍ ŠATY (1943), AMERIČAN NA DOVOLENÉ (1945). Mezi lety 1944-1945 byl přidělen k filmovým jednotkám italské armády. Tato doba ho velmi poznamenala. Po válce se stal jedním z účastníků silné neorealistické vlny, kdy začala spolupráce s nejznámějšími skladateli (většinou N. Rota), scénáristy a herci (často Alberto Sordi). Do tohoto období patří filmy ŽÍT V MÍRU (1946), ANGELINA (1947) a některé další.

Ve spolupráci se scénáristou V. Brancatim vytvořil satirickou trilogii TĚŽKÁ LÉTA (1948), ANNI FACILI (1953), L'ARTE DI ARRANGIARSI (1954) s Albertem Sordi. Je zde vyobrazena před a poválečná kontinuita fašistického intrikaření v širším časově - sociálním měřítku. Religiózně laděné drama s J. Gabinem SPÍŠ PROJDE VELBLOUD (1950) provázel skandál konfliktu se scénáristou Zavattinim, který se kvůli zásahům do scénáře po uvedení od filmu distancoval. Veliké pozornosti a pozitivního ohlasu kritiky se dočkal PROCES MĚSTA (1952), za který dostal stříbrnou stuhu pro nejlepší režii. Úspěchu se dočkala i ŘÍMANKA (1954) na téma Alberta Moravy (stejnojmenný román z roku 1947). Pozornosti a širší obliby se film dočkal zejména díky obsazení Lollobrigidy.

60. léta se nesou zejména ve znamení komedie, kterou si stále hlasitěji žádá i publikum. NESNÁZE S KARIÉROU (1960) a IL MEDICO DELLA MUTUA (1968) (obě znovu se Sordim), OTÁZKA CTI (1965) a řada dalších. S komediemi je publikum spokojeno, kritika již méně. Jeho filmy se zdají být stále více konvenční, ačkoli tento trend začíná být čitelný již koncem let 50.


2.1.1905
Řím, Lazio, Itálie
16.8.1991
Řím, Lazio, Itálie
Luigi Zampa csfd

TygřiceMostro, IlÚctyhodní lidéSkalpel v rukou bílé mafieHezký, charakterní Ital v Austrálii hledá krajanku za účelem sňatkuContestazione generaleIl medico della mutuaLe dolci signoreI nostri maritiOtázka ctiFrenesia dell'estateZuřivá létaLadro lui, ladra leiNesnáze s kariérouSlepá uličkaLa ragazza del palioRagazze d'oggiL'Arte di arrangiarsiTakový je životŘímankaAnni faciliSiamo donneProcesso alla cittàRome-Paris-RomeCuori senza frontiereÈ più facile che un cammello...Children of ChanceZvonění na poplachTěžká létaL'onorevole AngelinaŽít v míruAmericano in vacanza, UnAbito nero da sposa, L'C'e sempre un ma!Fra' DiavoloSignorinetteL'attore scomparsoRisveglia di una cittàTempo di villeggiaturaCanzone appassionata


Aktualizace osobnostního profilu Luigi Zampa: 30.10. 2023 14:30