Ivana Chýlková 60 let


Rodačka z Frýdku – Místku vystudovala nejdříve ostravskou konzervatoř a poté byla přijata na DAMU do Prahy. Chodila do ročníku s Karlem Rodenem, Vilmou Cibulkovou a Evou Holubovou. Už při studiích se začala objevovat ve filmu, v televizi a poté začala hrát i v divadle. DAMU absolvovala v roce 1985 a v roce 1988 se stala členkou Činoherního studia v Ústí nad Labem – zde zůstala do roku 1991. Potom dva roky hrála v Divadle na zábradlí. Od roku 1993 je členkou Činoherního klubu v Praze. Její role jsou poznamenány jejím fyzickým vzezřením – zejména velkou výškou (182 cm) – hodně hraje silné, moderní a emancipované ženy, které děsí, ale zároveň neodolatelně přitahují muže. Na přelomu 80. a 90. let byla jednou z nejobsazovanějších filmových hereček.

Další významnou rolí pro její kariéru bylo ztvárnění alter ega Evy Kantůrkové v seriálu „PŘÍTELKYNĚ Z DOMU SMUTKU“, kde vypráví zážitky z vězení. A následně také seriál „CO TEĎ A CO POTOM“. Na počátku 90. let si také zahrála např. sestru krále Miladu v pohádce SEDMERO KRKAVCŮ, manželku dr. Ulrycha v komedii DĚDICTVÍ ANEB KURVAHOŠIGUTNTAG (malá, přesto velmi výrazná role), ale hlavně Olgu Hakunděkovou v komedii DÍKY ZA KAŽDÉ NOVÉ RÁNO, která jí přinesla ocenění Českým lvem. V seriálu „O ZVÍŘATECH A LIDECH“ si zahrála veterinářku a ve snímku MÁ JE POMSTA i prostitutku. Následoval „ŽIVOT NA ZÁMKU“, „KDYŽ SE SLUNCI NEDAŘÍ“ a filmy jako např. STŮJ, NEBO SE NETREFÍM, JEZERNÍ KRÁLOVNA, OBĚTI A VRAZI nebo HURÁ NA MEDVĚDA. Ve filmu MUSÍM TĚ SVÉST se objevila po boku svého nového partnera Jana Krause, který zde hrál jejího svůdníka. V poslední době se objevuje nejčastěji v televizních filmech nebo seriálech. Letos však měl premiéru film GYMPL, který byl určen zejména pro plátna kin.

Momentálně je jejím partnerem v soukromém životě Jan Kraus (jeho bývalá manželka je nyní partnerkou Karla Rodena) a mají spolu syna Jáchyma.


27.9.1963
Praha, Československo
Ivana Chýlková csfd

Gump – jsme dvojkaBuď chlap!Jak přežít svého mužeVyšehrad: FylmGump - pes, který naučil lidi žítZbožňovanýChlap na střídačkuCena za štěstíLéto s gentlemanemBackstageChata na prodejMiladaLaputaMalá z rybárnyDědictví aneb KurvaseneříkáTři bratřiVejškaCo v detektivce nebyloDonšajniKovář z PodlesíStín smrtihlavaPerfect Days - I ženy mají své dnyKlub osamělých srdcíBrainStormTaková normální rodinkaV hlavní roliVlnaCesta do Vídně a zpátkyGymplO životZačarovaná láskaJasnovidecSkřítekNevěrné hryMusím tě svéstArcha pro VojtuHříšná holkaHodina pravdyHurá na medvědaOběti a vraziPraha očima...StínZe života pubescentkyHvězda životaJezerní královnaČas dluhůKrálův šašekO spanilé JašinceStůj, nebo se netrefím!Má je pomstaTrioDíky za každé nové ránoVášnivý polibekHostinaKanárská spojkaSedmero krkavcůDobročinný večírekDědictví aneb KurvahošigutntágVáhyPrincezna Duše


Aktualizace osobnostního profilu Ivana Chýlková: 31.10. 2023 19:44