Jack Gilford (1908 - 1990)


Jack Gilford byl americký filmový, televizní a také divadelní herec. Gilford se narodil jako Jacob Aaron Gellman na Lower East Side na Manhattanu a vyrůstal ve Williamsburgu v Brooklynu. Jeho rodiče byli v Rumunsku narození Židé, kteří emigrovali do USA. Matka Sophie „Susksa" /roz.Jackness/ byla majitelkou restaurace a otec Aaron Gellman byl obchodník s kožešinou. Gilford byl druhým ze tří synů, starší byl Murray „Moisha" a mladší Nathaniel „Natie".

Během své herecké kariéry byl nominován na spoustu ocenění. Několikrát byl nominován na cenu Tony Award pro nejlepšího herce ve vedlejší roli např. za muzikál A FUNNY THING HAPPENED ON THE WAY TO THE FORUM /1963/ nebo za roli pana Schultze v muzikálu CABARET /1966/.

V roce 1970 hrál jednu z hlavních rolí ve válečné drama komedii CATCH – 22 a v roce 1985 ztvárnil roli Bernieho Lefkowitze ve sci-fi komedii COCOON. O tři roky později hrál v jejím pokračování COCOON: THE RETURN /1988/, za kterou byl nominován na cenu Saturn Award pro nejlepšího herce ve vedlejší roli. Na cenu Academy Award byl nominován za ztvárnění vedlejší role Phila Greena z dramatu SAVE THE TIGER /1973/, kde cenu pro nejlepšího herce získal Jack Lemmon. Za stejnou roli byl nominován i na cenu Golden Globe. V roli žalářníka Frosche vystupoval Gilford v operetě DIE FLEDERMAUS a to 77-krát, v letech 1950-1964.

Jednou z hereckých specialit Jacka Gilforda, byla i pantomima, kterou využil režisér George Abbott ve hře "Once Upon a Mattress", kde účinkoval v roli mlčenlivého krále Sextimuse. Stejnou roli si pak zopakoval v televizním zpracování této hry v letech 1964 a 1972 spolu s Carol Burnett. V roce 1989 byl nominován na cenu Primetime Emmy Awards pro mimořádný herecký výkon v komediálním seriálu THE GOLDEN GIRLS /1985-1992/. Ve stejné kategorii byl nominován i za seriál THIRTYSOMETHING /1987-1991/.


25.7.1908
New York City, New York, USA
2.6.1990
New York City, New York, USA
Jack Gilford csfd

Arthur 2: S ledemZámotek 2: NávratYoung AgainHostage FlightZámotekAnna to the Infinite PowerHappyCavemanCheaper to Keep HerGoldie and the Boxer Go to HollywoodHerschel drtí faraonyHarry a Walter jedou do New YorkuEverybody Rides the CarouselTubby the TubaZachraňte tygraOf Thee I SingOnce Upon a MattressThey Might Be GiantsHlava-22Arsenic and Old LaceThe FixerEnter LaughingIncidentPoprask v mincovněCestou na fórum se stala divná věcMister BuddwingThe DaydreamerOnce Upon a MattressWorld of Sholom Aleichem, TheMain Street to BroadwayHey, RookieReckless AgeThe Golden GirlsthirtysomethingEllen Burstyn Show, TheThe Duck FactoryHotelTaxiApple PieSeventh AvenuePaul Sand in Friends and LoversThe Big Blue MarbleDavid Frost Revue, TheNET PlayhouseThe Edge of NightCaptain KangarooArrow Show, TheJohn G. Avildsen: King of the UnderdogsDoonesbury Special, AThe Dog LoverThe 40th Annual Tony Awards


Aktualizace osobnostního profilu Jack Gilford: 6.11. 2023 12:10