Slávka Doležalová-Kulhavá (1913 - 1977)


Slávka Doležalová se narodila 28. září 1913 s největší pravděpodobností v Praze. O jejím původu a zázemí nemáme žádné zprávy. Po studiích využila svých tanečních schopností a dala se k divadlu. Na rozhraní 20. a 30. let se z ní stala sólová tanečnice smíchovské Arény.

Po dvouleté pauze získala svojí nejvýznamnější filmovou příležitost, když svou fyzickou podobností připomínala kreslenou postavičku Pepiny Rejholcové malíře Františka Voborského, která se stala hlavní postavou komedie PEPINA REJHOLCOVÁ (1932) Václava Binovce. V tomto filmu (o kterém se hodně psalo i ve filmových časopisech) si i zazpívala a vytvořila milovnický pár s hercem Fandou Mrázkem (hrál detektiva Ferdinanda Brázdu).

Dočasné popularity Doležalové a Mrázka využil i režisér Svatopluk Innemann, když je o rok později obsadil jako pradlenku a pekaře do reklamy na Schichtovo mýdlo pod názvem DRŽ JE! (1933). Po další dvouleté přestávce se od poloviny 30. let objevovala jen v epizodách.

V letech 1935 – 1938 se předvedla Slávka Hamouzová ve snímcích JEDNA Z MILIONU (služka Anči), PRVNÍ POLÍBENÍ (servírka na večírku), STUDENTSKÁ MÁMA (továrníkova sekretářka), TRHANI (dcera Baruška), NAŠE XI. (divačka na kopané), MANŽELSTVÍ NA ÚVĚR (světlovlasá švadlenka Máňa), LIDÉ NA KŘE (žena v čekárně), FALEŠNÁ KOČIČKA (Ferdova dívka), JARČIN PROFESOR (přítelkyně Zdenička), PORUČÍK ALEXANDER RJEPKIN (vychovatelka Boženka), POSLÍČEK LÁSKY (instruktorka Ema), LÍZIN LET DO NEBE / LÍZA IROVSKÁ (služka u starostů Anka), BOŽÍ MLÝNY (děvečka Manka), PÁN A SLUHA (členka klubu) a JARKA A VĚRA (služka u Pšeničků Běta).


28.9.1913
Praha, Rakousko-Uhersko
11.3.1977
Praha, Československo
Slávka Doležalová-Kulhavá csfd

Slasti Otce vlastiRaport7 zabitýchPět hříšníkůDeváté jménoPochodněTři přáníDaliborLabakanZ mého životaCirkus bude!Stříbrný vítrMěsíc nad řekouMůj přítel FabiánPřípad Dr. KovářeBílá tmaSvatba s podmínkouMuži bez křídelČtrnáctý u stoluRyba na suchuZlaté dnoPreludiumBoží mlýnyJarka a VěraPán a sluhaFalešná kočičkaJarčin profesorLidé na křeLízin let do nebePoručík Alexander RjepkinPoslíček láskyManželství na úvěrNaše XI.TrhaniJedna z milionuPrvní políbeníStudentská mámaPepina RejholcováFidlovačkaTchán Kondelík a zeť VejvaraDrž je!Za vesnickými muzikanty


Aktualizace osobnostního profilu Slávka Doležalová-Kulhavá: 11.3. 2024 19:05