Ticky Holgado (1944 - 2004)


Ticky Holgado se narodil 24. června 1944 v Toulouse. Otec byl chirurg a pocházel z Madridu, matka byla rodilá Francouzka, pracovala v knihkupectví a jmenovala se Françoise. V rodině otce se dodržoval starý zvyk, že každý prvorozený syn dostal jméno Joseph. A tak se Ticky původně jmenoval Joseph, stejně jako jeho otec. Mladý Ticky se věnoval záškoláctví, lyžování a malování. Za lyžování získal i pár medailí. V patnácti letech ho většina původních koníčků omrzela, zbylo mu pouze záškoláctví a nově se přidala hudba. V té pubescentní Ticky objevil pro svoje uši libý rock and roll. Kvůli němu se naučil hrát na kytaru. A odtud už je jen krůček k založení "Ricky James a les Plastiqueurs".

Ticky Holgado začal účinkovat v reklamách a krátkých filmech. V roce 1981 si ho pro spolupráci na celovečerním snímku vybral Max Pécas. A tak se Ticky Holgado objevil ve vedlejší roli krimi komedie BELLES, BLONDES ET BRONZÉES (1981). Pod stejným režijním vedením si Holgado zahrál i ve filmu LES BRANCHÉS À SAINT-TROPEZ (1983). V následujícím roce si ho pro jednu drobnou roli vybral režisér Claude Zidi, po boku Philippe Noireta a Juliena Guiomara hrál Holgado ve filmu PROHNILÍ (1984). Rok 1985 přinesl opět spolupráci s Claudem Zidi, tentokrát na hvězdně obsazené komedii LES ROIS DU GAG (1985). A znovu se ozval režisér Max Pécas a nabídl Holgadovi roli v thrilleru BRIGADE DES MOEURS (1985). V roce 1986 se Holgado před kamerou setkal s Yves Montandem ve filmu MANON OD PRAMENE.

Rok 1990 přinesl Holgadovi roli ve snímku URANUS, kde hrál společně s Blancem, Depardieu, Mariellem, Noiretem, Galabru a dalšími skvělými herci. V roce 1991 Holgado hrál ve filmu svého budoucího častého spolupracovníka Jean-Pierre Jeuneta DELIKATESY. Gérard Jugnot mu napsal na tělo roli žebráka pro film BÁJEČNÉ ČASY (1991). Za vedlejší roli v tomto snímku získal Holgado Césara. S Michelem Picollim a Claudem Brasseurem si zahrál pod režijním vedením Edouarda Molinaria v LE SOUPER (1992). V roce 1993 byl Holgado obsazen režisérem Lecontem do filmu TANGO v hlavní roli s Philippe Noiretem. Jean-Paul Belmondo a Annie Girardot byli Holgadovými partnery v Lelouchově filmu BÍNÍCI 20. STOLETÍ (1995). V témže roce hrál Ticky Holgado ve filmu GAZON MAUDIT, za roli Antoina získal Césara. Následující rok pracoval Holgado pod režijním vedením Clauda Leloucha na snímku HOMMES, FEMMES MODE D´EMLOI (1996).

V roce 2000 se Holgado zúčastnil práce na netradičním filmovém projektu Bertranda Bliera HERCI. V témže roce u něj znovu propukla rakovina plic, kvůli níž byl poprvé hospitalizován v roce 1992. Ze zdravotních důvodů omezil filmování. V roce 2001 přijal roli od svého takřka dvorního režiséra Jean-Pierre Jeuneta ve filmu AMÉLIE Z MONTMARTRU. Další rok si zahrál v autorském snímku Gérarda Jugnota PAN BATIGNOLE (2002). Také se objevil v romantickém thrilleru Clauda Leloucha AND NOW…LADIES AND GENTLEMEN (2002). V roce 2003 ho obsadil Francis Veber do populární komedie DRŽ HUBU!, v níž v hlavních rolích hráli Jean Reno a Gérard Depardieu.


24.6.1944
Toulouse, Haute-Garonne, Francie
22.1.2004
Paříž, Île de France, Francie
Ticky Holgado csfd

La Tête hauteOdvaha milovatLes ParisiensMladí, krásní a zkaženíPříliš dlouhé zásnubyDrž hubu!Hrbáč LagardereTête baisséeAnd Now... Ladies and GentlemenLe Temps du RMIPan BatignoleStation 137Tři esaAmélie z MontmartruNanaPhilosophaleHerciNejvětší ženská nadějeLe SchpountzLe Sourire du clownPrison à domicileEnfants de Coluche !Que la lumière soit !Amour et confusionsLes Enfants de l'OlympiaRhinoceros Hunting in BudapestFaisons un ręveHommes, femmes, mode d'emploiPourvu que ça durePovolání: UčitelBídníci 20. stoletíManželství po francouzskuMěsto ztracených dětíSmích ze záhrobíTisíceFlics de choc : Le dernier baroudDrôles d'oiseaux !L'Honneur de la tribuNalezenec Justininen, boží levobočekRukojmí navícTangoLe SouperLes Cravates léopardsBáječné časyDelikatesyLes Secrets professionnels du Dr ApfelglückMayrigMůj život je pekloMaminčin zámekManžel kadeřniceUranusHaute tension - Retour à MalaveilSans peur et sans reprocheLes KeufsLévy et GoliathSale destinLe Bonheur a encore frappéManon od prameneNuit d'ivresseAdieu blaireau


Aktualizace osobnostního profilu Ticky Holgado: 15.4. 2024 14:31