Anatole Litvak (1902 - 1974)


Režisér Anatole Litvak, vlastním jménem Michail Anatol Litvak, pocházel z ukrajinské židovské rodiny a narodil se 10. května 1902 v Kyjevě. Dobu dospívání strávil v Petrohradě, kde studoval na Státní dramatické škole, přitahoval jej ale především film. Spolu s řadou jiných umělců odešel ve dvacátých letech z Ruska a začal pracovat v různých profesích pro filmové společnosti ve Francii a Německu.

První film natočený v Americe, THE WOMAN I LOVE (1937), se vracel k událostem první světové války. Litvak pak nadále tvořil v USA, za zmínku stojí filmy ALL THIS, AND HEAVEN TOO (1940) nebo BLUES IN THE NIGHT (1941), které byly v různých kategoriích nominovány na Oscara. V době druhé světové války pak natočil několik dokumentárních filmů, z nichž se významných ocenění od odborníků dočkal snímek ROZDĚL A PANUJ (Divide And Conquer, 1943), načež následovaly další úspěšné tituly (film BATTLE OF RUSSIA z roku 1943 byl nominován na Oscara jako nejlepší dokumentární titul). V této době vstoupil Litvak jako řadový voják do americké armády a zúčastnil se vylodění v Normandii; jako üznávaný filmař byl tehdy pověřen, aby na filmový pás zaznamenal tuto stěžejní historickou událost. Litvak se tehdy uplatnil mimo jiné díky svým jazykovým znalostem, protože ovládal ruštinu, francouzštinu a němčinu.

Po skončení války se Litvak vrátil k filmu jako uměleckému žánru a natáčel nadále v USA; z jeho tvorby té doby stojí za zmínku film PROMIŇTE, OMYL (Sorry, Wrong Number, 1947), z nějž vzešla jedna oscarová nominace.V těsně poválečné době dospěl Litvak také ke svému životnímu úspěchu, kterým bylo psychologické drama HADÍ JÁMA (The Snake Pit, 1948) natočené podle románu Mary Jane Ward; z pěti nominací na Oscara v různých kategoriích film získal „jen“ cenu za zvuk, dále byl film nominován na Zlatého lva v Benátkách. Za film THE DEEP BLUE SEA (1955) se slavnou Vivien Leigh v hlavní roli byl nominován na cenu Zlatého lva v Benátkách.

Z dalších filmů Anatole Litvaka je na místě uvést historické drama ANASTASIA (1956) s dodnes oblíbenou tématikou vyvraždění carské rodiny. Tento film byl sice vyprodukován v USA, ale natáčel se ve Francii, Dánsku a Velké Británii, za zmínku stojí také mezinárodní hvězdné obsazení a Ingrid Bergman získala za svou hlavní roli Oscara. Ze spolupráce s Ingrid Bergman vzešel později zajímavý dramtatický příběh milostného trojúhelníku GOODBYE AGAIN (1961), který byl uváděn (i u nás) pod různými názvy.


10.5.1902
Kyjev, Ruské impérium
15.12.1974
Neuilly-sur-Seine, Paříž, Île de France, Francie
Anatole Litvak csfd

The Lady in the Car with Glasses and a GunNoc generálůNůž v ráněMáte ráda Brahmse?The JourneyAnastázieThe Deep Blue SeaČin láskyDecision Before DawnPromiňte, omylThe Snake PitThe Long NightThis Above AllBlues in the NightOut of the Fog'Til We Meet AgainAll This, and Heaven TooCastle on the HudsonCity for ConquestConfessions of a Nazi SpyThe Amazing Dr. ClitterhouseThe SistersThe Woman I LoveTovarichMayerlingL'équipageCette vieille canailleSleeping CarLa Chanson d'une nuitPíseň nociTell Me TonightCalais-DouvresCoeur de lilasNie wieder Liebe!Dolly dělá kariéruProducers' ShowcaseDruhá světová válka 6: Začátek války v AmericeProč jsme bojovali VI.: Boje v ČíněDruhá světová válka 2: Vpád nacistůDruhá světová válka 3: Rozdělení & dobytíDruhá světová válka 5: Bitva o RuskoDivide and ConquerProč jsme bojovali I.: Předehra k válceJe léto, půl jedenácté večer


Aktualizace osobnostního profilu Anatole Litvak: 6.3. 2024 01:41