Jana Dítětová (1926 - 1991)


Jana Dítětová, vlastním jménem Jana Kalabzová, se narodila 7. října 1926 v Plzni. Narodila se do rodiny hospodského a už odmalička, díky péči své matky, tíhla k divadlu. V Plzni navštěvovala baletní školu a v dětských rolích vystupovala v operetách a pohádkách na prknech plzeňského divadla. V deseti letech se Janina rodina přestěhovala do Prahy.

Zezačátku na divadelních scénách ztvárňovala mladé a temperamentní dívky, často naivní („Hrátky s čertem“, „Strakonický dudák“, „Mirandolina“ či „Loupežník“). Již brzo dozrála k charakterním rolím mladých a dozrávajících hrdinek („Višňový sad“, „Othello“, „O myších a lidech“, „Komedie o umučení“, „Možná je na střeše kůň“, „Hodina lásky“ a další). Charakteristika jejího herectví byla zejména v hlubokém vnitřním prožitku a emocionálním projevu. K lepšímu vyjádření charakteru postavy používala různé výrazové a mimické prostředky (např. správná intonace, práce s gesty a pečlivé držení těla). Jana Dítětová byla dvakrát vdaná: nejdříve za filmového režiséra a scénáristu Vladimíra Vlčka (1919 – 19??), a podruhé za herce Josefa Vinkláře (*1930). S ním měla syna výtvarníka Jakuba Vinkláře (*1955).

Na divadelních prknech si ji jako šestnáctileté všiml režisér Miroslav Cikán a svěřil ji hlavní roli dcery starého drožkáře (představoval ho Jindřich Plachta) Boženky Šourkové v komedii KAREL A JÁ (1942). Do konce války vytvářela různé mladé, krásné a naivní dívky (ŠŤASTNOU CESTU, U PĚTI VEVEREK, JARNÍ PÍSEŇ, PRSTÝNEK a nedokončené filmy PŘEDTUCHA, Z RŮŽE KVÍTEK a BLUDNÁ POUŤ).

V polovině čtyřicátých let se objevila po boku svého kolegy Zdeňka Dítěte v milovnických dvojicích (Robert a Baruška v PRSTÝNKU, zubař Vaněček a Květa Fabiánová v POLIBKU ZE STADIONU). Díky tomu si diváci chybně mysleli, že jsou oba umělci v příbuzenském vztahu (bratr a sestra či muž a žena). Byla to však jen náhodná shoda jmen. V další letech vytvářela Dítětová další role mladých dívek: Věra Budínová (NIKDO NIC NEVÍ), Eliška (DIVÁ BÁRA), Marie (ZOCELENÍ), Lída (BYLO TO V MÁJI), mladá Pavlátová (DOVOLENÁ S ANDĚLEM), Máňa (ANNA PROLETÁŘKA), Hanči (PSOHLAVCI), Tonka (MÁJOVÉ HVĚZDY) a plno dalších. Film však nikdy celkově nevyužil její dramatické a herecké umění.


7.10.1926
Plzeň, Československo
9.11.1991
Praha, Československo
Jana Dítětová csfd

Naděje má hluboké dnoO kouzelné šišceHonza a drakZatmění všech sluncíOperace mé dceryPřípad PlatfusProdloužený časS čerty nejsou žertyEvo, vdej se!„Babičky dobíjejte přesně!“Hra na slepou bábuSny o ZambeziŠtvanciO chudém královstvíčkuPoslední koncertCukrárnaJak dostat tatínka do polepšovnySázka pro dvaJak vytrhnout velrybě stoličkuPodivný výletPětina průměrného životaŠestapadesát neomluvených hodinDým bramborové natěRozdeleníFata morganaPlavení hříbatRytířTen kůň musí pryčZlatá přadlenaKrálovské usínáníPsáno na pranýřJakou barvu má láskaElixíry ďáblaNikdo mi nic nepovíNávratySovaEntentýnyMrtvý princSmrt kmotřičkaKapacitaV zátišíVečírekAch ta léta blázniváBlázinec v prvním poschodíJak se Mette chtěla stát královnouSoubojŽertSedm žen Alfonse KaráskaKonec velké epochyPevnost na RýněPříběh starý deset letPůlnoční hostMájové hvězdyCesta zpátkyV 6 ráno na letištiIntermezzoTam na konečnéHra o životKádrový případNeporažení


Aktualizace osobnostního profilu Jana Dítětová: 18.11. 2023 12:44