Vlasta Fialová (1928 - 1998)


Vlasta Fialová se narodila 20. ledna 1928 v Brně. Její rodiče působili v brněnské opeře, takže již od dětství žila v divadelním prostředí. Poprvé vstoupila na divadelní prkna, když jí byly čtyři roky jako 'dívenka s panenkou' v baletu Oskara Nedbala Z pohádky do pohádky. K divadlu Vlasta velmi přilnula a rozhodla se stát také herečkou. Hrávala ve školním divadle na Kuldově ulici a zpívala v dětském divadelním sboru pod taktovkou Rafaela Kubelíka. Navštěvovala také baletní školu Ivo Váni Psoty. V roce 1943 přestoupila z reálného gymnázia na brněnskou konzervatoř, kterou absolvovala v roce 1947 jako žákyně Zdeňky Gräfové, Marie a Rudolfa Waltrových. Zpěv studovala u Marie Řezníčkové.

Zejména v 60. letech vytvořila velké role v sérii významných inscenací klasiky i moderního repertoáru (Brecht, Sartre). Po léta vyučovala na JAMU. Pravidelně spolupracovala s rozhlasem a televizí (inscenace pražského a brněnského studia - mj. VDOVA CAPETOVÁ (1964), VĚC MAKROPULOS (1966), LUCERNA (1967), VOJNARKA (1968). V zábavných TV programech z 60. Let vystupovala i jako zpěvačka a šansoniérka. Její hlasový projev se uchoval i na gramofonových deskách.

Hereckému poslání podřídila Vlasta Fialová svůj soukromý život. Své životní a profesní osudy spojila s Brnem. V brněnském divadle se seznamila se svým mužem, hercem Zdeňkem Kampfem. Jejich šťastné soužití trvalo 34 let, přesto se Vlasta musela s manželem rozloučit zbytečně brzy, když mu bylo osmašedesát let (1920-1987). Oporou jí zůstali syn Jiří a dva vnuci. Město a své diváky opustila nečekaně uprostřed práce, týden před svými sedmdesátými narozeninami. Zemřela 13. ledna 1998, aniž se dožila uvedení TV filmu STROMY UMÍRAJÍ VE STOJE, kde hrála hlavní roli. Je pochovaná na ústředním hřbitově v Brně.


20.1.1928
Brno, Československo
13.1.1998
Brno, Brno, Jihomoravský kraj, Česko
Vlasta Fialová csfd

Stromy umírají vstojeKouzelný měšecNávrat do cizí zeměNa krásné vyhlídceNěkde je možná hezkyPovídka s dobrým koncemJsi falešný hráčO buchtách a milováníTřetí sudičkaPlukovník Starbottle a krásná žalobkyněO zakletém hadoviOdchod bez řádůÚnosO vodě, lásce a štěstíVůně domovaÚtěkO Stehlíkovi a JuliánceHedvikaO chudém královstvíčkuO podivném draku na Kamenné HůrceČtyři na sněhuŽivnost jako řemenJako všichni v této uliciJulius a EthelKdo sedí za komínemOpustíš-li mne...Nerovná láskaProkop DivišPříběh posvátného jezeraTangoJablíčko z laciného krajeJuanova košileMěsíční vílaTam, kde hnízdí čápiChroustJak se Kudla přepočítalOstrov AfrodityStrýčkův senTouha Sherlocka HolmeseVodník z KaňkyPapá OffenbachŘímankaGéniusKnížeŠťastný JimNiet inej cestyTři strýčkové a DominikVojnarkaDen velkého hněvuIrkutská historieLucernaČlověk nikdy nevíVěc MakropulosDrahomíraNeklidné štěstíNespokojenciNáměstí svaté AlžbětyUbohá šťastná Kateřina BezemoreováVdova CapetováBlátivé cesty


Aktualizace osobnostního profilu Vlasta Fialová: 2.11. 2023 18:52