Táňa Fischerová (1947 - 2019)


Táňa Fischerová, dnes již spíše bývalá herečka, o to více ale známá z jiných veřejných aktivit, pochází z divadelnické rodiny. Jejím otcem je Jan (*1921), dlouholetý režisér několika pražských divadel, působil ale také v Brně nebo Plzni. Táňa Fischerová zpívala v dětském pěveckém souboru a díky němu se poprvé dostala do rozhlasového studia, ještě na základní role byla také poprvé oslovena filmaři a nevelkou dívčí rolí debutovala v dnes již opomíjeném dramatu KOHOUT PLAŠÍ SMRT (1961).

Od roku 1977 byla Táňa Fischerová jako herečka ve svobodném povolání, hostovala například v Laterně Magice (Černý mnich, Rváč) nebo ve Viole (Punčochář), příležitosti jí nabídly i mimopražské scény, například Krajské divadlo v Kolíně. Jako problematická osobnost, navíc bez stálého angažmá, neměla Fischerová po celá sedmdesátá léta prakticky možnost prosadit se ve filmu a televizi, epizodní role jí byly dopřány jen v několika málo snímcích. Naopak léta osmdesátá jí přinesla mírnou satisfakci v podobě relativně velkých rolí ve zdařilých filmech PRODLOUŽENÝ ČAS (1984) nebo LEV S BÍLOU HŘÍVOU (1986), hrála také v titulech s historickým zaměřením (DIVOKÁ SRDCE, 1989; SVĚDEK UMÍRAJÍCÍHO ČASU, 1989), opět ji oslovil také režisér Antonín Máša, s nímž spolupracovala již v 60. letech (SKŘIVÁNČÍ TICHO, 1989), nové uplatnění znovu nacházela i v televizi.

Se svou svobodomyslnou povahou se Táňa Fischerová aktivně zapojila do událostí listopadu 1989 a následně začala svou práci dělit mezi herectví a společenské aktivity v oblasti charity, ekologie a nakonec i politiky. Angažuje se jako členka různých sdružení a nadací (Amnesty International, Nadace Vize '97 atd.), dlouhodobě se divákům České televize zviditelňuje v předvánočním čase jako moderátorka Adventních koncertů. Díky četným veřejným aktivitám ustoupilo herectví logicky do pozadí, velkou dramatickou rolí klavíristky Lydie se ale připomněla v seriálu KONEC VELKÝCH PRÁZDNIN (1996). Sporadicky se vrací i na filmové plátno (HANELE, 1999; KRUH, 2001).

Účast ve veřejném dění rozšířila Táňa Fischerová později i o politiku a v letech 2002-2006 byla poslankyní Parlamentu České republiky jako nezávislá kandidátka za stranu Unie svobody – Demokratická unie. V politice se sice neprosadila nijak výrazně, ale jako mediálně známá osobnost dostávala poměrně často prostor k prezentaci svých názorů (dodnes se vyjadřuje například k tématu volebního systému). I po opuštění politiky zůstává veřejně aktivní a často vystupuje například v rozhlase, ať už jako host nebo v roli účinkující, k umělecké činnosti se vrací na půdě Lyry Pragensis. Je také autorkou tří povídkových souborů a autobiografickou knihou (formou rozhovoru) Táňa Fischerová: žít nejen pro sebe (2002) podala obraz o svém životě a práci.


6.6.1947
Praha, Československo
25.12.2019
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Táňa Fischerová csfd

DronaOperace Silver AA tou nocí nevidím ani jedinou hvězduAni svatí, ani anděléKruhHaneleModrý denArachnéByli jsme to my?Svědek umírajícího časuDivoká srdceSkřivánčí tichoDivoženka v lese strachuKoncertO zatoulané princezněLev s bílou hřívouVýsledek testuRobotózaSpící princProdloužený časZáchvěv strachuBledě modré ženské písmoObyčejná historiePražské letohrádkyČím kdo žijePodivné přátelství herce JeseniaDen pro mou láskuČarostřelecOživlé obrazySvědkové obžalobyBláznova smrtKrásná paní ševcováMalá noční návštěvaDvě věci pro životUloupený princPřízrakJosefinaMoudrý EngelbertOhlédnutíPoslední etapaTraktér u královny PedaukyHotel pro cizinceBlouděníZločin v dívčí školeKohout plaší smrtStopy životaKonec velkých prázdninLekár umierajúceho časuTragédie soluňských ŽidůVodňanský & Skoumal - Všechno je proměnlivéDagmar Lieblová - Z Čech do Belsenu a zpět13. komnataVůně Athén s Miroslavem Donutilem


Aktualizace osobnostního profilu Táňa Fischerová: 4.11. 2023 17:46