Otto Wernicke (1893 - 1965)


Otto Karl Robert Wernicke, syn ředitele pivovaru se vyučil knihkupcem a poté se začal zajímat o herectví. Mezi lety 1910 až hrál v Erfurtu a Eisenachu. Po první světové válce hrál krátce v Bonnu a mezi lety 1921 až 1937 byl členem Státního divadla v Mnichově. Od roku 1934 hrál i v berlínském Německém divadle, kde setrval do roku 1941. V období 1941 až 1944 hrál v berlínském Státním divadle.

V srpnu 1944 byl Wernicke zařazen na tzv. seznamy Boží Milosti (v němčině Gottbegnadeten-Liste). Šlo o seznam 1041 umělců, které režim považoval za klíčové. Všichni se vyhnuli frontě a tzv. brannou povinost si odbyli v oblasti kultury a propagandy. Po válce se vrátil do Mnichova. V roce 1950 si vyzkoušel režisérovat film WER FUHR DEN GRAUEN FORD? V roce 1951 utrpěl na jevišti těžký úraz, po kterém byl částešně ochrnutý. Po rekonvalescenci se v roce 1955 zůčastnil natáčení HIMMEL OHNE STERNE. Vyučoval na divadelní škole Otto-Falckenberg v Mnichově. Jeho dcera Annemarie Wernicke je taktéž herečka. Herec je pohřbený na mnichovském hřbitově Nordfriedhof.


30.9.1893
Osterode, Harz, Německá říše
7.11.1965
Mnichov, München (Stadt), Bayern, Západní Německo
Otto Wernicke csfd

Die Feuerrote BaronesseImmer die MädchenLiebe auf krummen BeinenDas SonntagskindDie letzte Patrouille?Hejtman z KopníkuStudentin Helene WillfüerHimmel ohne SterneSchatten über NeapelDie fidele TankstelleVom Teufel gejagtWer fuhr den grauen Ford?AmicoDu bist nicht alleinLang ist der WegDer Herr vom andern SternZwischen gestern und morgenDer Fall MolanderKamerad HedwigKolbergDas Leben ruftDer große PreisSeinerzeit zu meiner ZeitTitanicDer SeniorchefSein SohnVelký králFriedemann BachHeimkehrOhm KrügerSklepnice AnnaWas wird hier gespielt?D III 38Drei wunderschöne TageGold in New FriscoMaria IlonaSilvesternacht am AlexanderplatzStammbaum des Dr. Pistorius, DerSvatojánské ohněDas große AbenteuerDreizehn Mann und eine KanoneEine Frau kommt in die TropenGeheimzeichen LB 17Kočičí stezkaLiebesbriefe aus dem EngadinLovci medvědůRätsel um BeateWie einst im MaiAutobus SHeimwehManéžMuži ve tmáchStarke HerzenStimme des BlutesUnternehmen MichaelWie der Hase läuftArzt aus LeidenschaftDie lustigen WeiberOnkel BräsigStraßenmusik


Aktualizace osobnostního profilu Otto Wernicke: 18.11. 2023 10:14