Eve Arden (1908 - 1990)


Americká herečka Eve Arden se narodila 30. dubna 1908 jako Eunice M. Quedens v Mill Valley (Kalifornie). Její rodiče, Lucille a Charles Peter Quedens se rozvedli, když byla ještě dítě. Od dětství se chtěla stát herečkou a tak po ukončení středoškolského vzdělání na Tamalpais High School vstoupila do divadelní společnosti Henryho Duffyho v San Franciscu, kde po dvě sezóny v letech 1928 - 1929 získávala první herecké zkušenosti. V roce 1929 se také poprvé představila ještě pod svým rodným jménem Eunice Quedens na filmovém plátně v muzikálu SONG OF LOVE, ale tato menší role ještě neznamenala průlom v její herecké kariéře.

Největšího uznání a úspěchu se dočkala působením v rádiu a televizi. Když začala její filmová kariéra pomalu upadat, vzala v roce 1948 za vděk účinkování v rádio show společnosti CBS "Our Miss Brooks" , kde představovala hlavní postavu, anglickou učitelku Connie Brooks. Show se stala velkým hitem a dočkala se v letech 1952 - 1956 televizní verze v podobě seriálu, který navázal na úspěch rádiové verze a získal několik ocenění. Eve Arden za účinkování v tomto seriálu získala v roce 1954 cenu Emmy. V roce 1956 převedl režisér Al Lewis tuto mimořádně úspěšnou show také na filmové plátno v podobě celovečerního filmu OUR MISS BROOKS. V roce 1957 následoval seriál THE EVE ARDEN SHOW, ale pro nezájem byl po pěti epizodách ukončen. V 60. letech se představila na televizní obrazovce v seriálu THE MOTHERS-IN-LAW a na divadelní scéně v Chicago Theatre v titulní roli muzikálu "Hello, Dolly!". V průběhu 70. a v první polovině 80. let se objevuje ještě v několika televizních filmech a seriálech. Je také autorkou autobiografické knihy, která vyšla v roce 1985 pod názvem The Three Phases of Eve.

Eve Arden byla dvakrát vdaná. Poprvé se provdala v roce 1939 za Neda Bergena, ale manželství v roce 1947 skončilo rozvodem. Druhým manželem byl od roku 1952 Brooks West s kterým společně vychovala čtyři děti. Nejdříve adoptovali dvě děvčátka a jednoho chlapce a nakonec k nim přibyl v roce 1954 biologický syn Douglas. Se svým druhým manželem se v roce 1959 společně objevili ve filmu ANATOMY OF A MURDER. Manželství trvalo až do roku 1984, když Brooks West zemřel na infarkt. Eve Arden zemřela 12.listopadu 1990 v Los Angeles (Kalifornie) ve věku 82 let. Je pohřbená na hřbitově Westwood Village Memorial Park Cemetery v Los Angeles. Eve Arden má svou hvězdu na hollywoodském chodníku slávy (Hollywood Walk Of Fame) a v roce 1995 byla slavnostně uvedena do Radio Hall of Fame.


30.4.1908
Mill Valley, California, USA
12.11.1990
Los Angeles, California, USA
Eve Arden csfd

Alenka v říši divůPandemoniumPomáda 2Hotel Pod duhouNuts and BoltsThe Dream MerchantsPomádaPříručka pro vdanou ženuThe Strongest Man in the WorldAll My Darling DaughtersVery Missing Person, AIn Name OnlySeržant DeadheadThe Dark at the Top of the StairsAnatomie vraždyOur Miss BrooksThe Lady Wants MinkWe're Not Married!Goodbye, My FancyCurtain Call at Cactus CreekPaid in FullTea for TwoThree HusbandsMy Dream Is YoursThe Lady Takes a SailorOne Touch of VenusWhiplashSong of ScheherazadeThe Arnelo AffairThe UnfaithfulThe Voice of the TurtleChlapec z BrooklynuMy ReputationNight and DayEarl Carroll VanitiesMildred PierceováPan-AmericanaPatrick the GreatDívka z titulní stranyThe DoughgirlsHit Parade of 1943Let's Face ItObliging Young LadyBedtime StoryLast of the DuanesLidská sílaNejisté citySan Antonio RoseShe Knew All the AnswersSing for Your SupperWhistling in the DarkZiegfeld GirlComrade XNo, No, NanetteShe Couldn't Say NoA Child Is BornBig Town CzarEternally YoursSlightly HonorableThe Forgotten Woman


Aktualizace osobnostního profilu Eve Arden: 31.10. 2023 10:58