Junie Astor (1911 - 1967)


Francouzská herečka Junie Astor se narodila v Marseille jako Jeanne Rolande Risterucci. Pocházela z umělecky založené rodiny, její matka byla tanečnicí. Klasickému tanci se původně věnovala i mladá Jeanne, pak ale začala studovat herectví na pařížské konzervatoři. O jejích počátcích toho není příliš známo, ale přibližně od roku 1930 se objevovala na divadelních scénách. V jednadvaceti letech pak debutovala na stříbrném plátně vedlejší úlohou ve filmu ETIENNE (1933). Její kariéra a sláva nabraly vzestupnou tendenci v polovině třicátých let a například v roce 1936 natočila osm filmů. Objevovala se jak ve vedlejších, tak i ve velkých rolích, hrála v několika historických filmech. Ve výjimečném souhvězdí hereček mladé i starší generace hrála ve filmu KLUB PANEN (Le club des femmes, 1936).

V době okupace oproti předchozím letům práci pro film výrazně omezila, vidět jsme ji ale mohli po boku Jeana Maraise ve slavném VĚČNÉM NÁVRATU (L'éternel retour, 1943). Po válce se pak do kin vrátila dvěma velkými historickými rolemi. Neapolskou královnu Karolínu, manželku hlavního hrdiny, ztvárnila ve filmu KRÁSNÉ DNY KRÁLE MURATA (Les beaux jours du roi Murat, 1947), další velkou příležitost pak dostala v životopisném snímku DU GUESCLIN (1949), který čerpal z francouzských středověkých dějin. Dalšími velkými úlohami byla pak pověřena v titulech různých žánrů ze současnosti jako JISTÝ PÁN (Un certain monsieur, 1949) nebo PAST (La souriciere, 1949). Počtem a významem rolí se Junie Astor na přelomu 40. a 50. let zařadila mezi přední francouzské herečky, nedlouho nato ale začalo nabídek ubývat. V padesátých letech se znovu objevovala také na divadelním jevišti, její filmová sláva ale začala odeznívat. Junie Astor uzavřela svou kariéru poněkud nedůstojně několika nepříliš zdařilými filmy z první poloviny 60. let, posledním z nich byla kriminálka JOE CALIGULA (1966); tento film byl i v uvolněných šedesátých letech shledán jako nevhodný kvůli přílišné otevřenosti v sexuálních a násilnických scénách a premiéry se dočkal až v roce 1969.

Junie Astor zahynula při autonehodě u vesnice St. Magnance ve střední Francii 22. srpna 1967. Bylo jí 55 let. Jejím manželem byl režisér Bernard La Tour, s nímž koncem 40. let založila produkční společnost Astor Films a ta pak realizovala několik filmů, především v Mexiku.


21.12.1911
Marseille, Francie
23.8.1967
Avalon, Francie
Junie Astor csfd

Joë Caligula - Du suif chez les dabesHomme de l'Interpol, L'Cadavres en vacancesBusinessInterpol contre XLes ViolentsUrielIsabelle a peur des hommesLes TruandsMademoiselle Strip-teasePeau de l'ours, LaEscalier de serviceBoîte de nuitCoupable?La Belle imageUn certain monsieurDu GuesclinPiège à hommesÉchafaud peut attendre, L'Cargaison clandestineLa dame d'onze heureBeaux jours de roi Murat, LesHomme de la nuit, L'Triple enquêteL'Invité de la 11ème heureVěčný návratPatrouille blancheFromont jeune et Risler aînéBattement de coeurTutto per la donnaCarnevale di Venezia, IlDeuxième bureau contre kommandanturEntente cordialeNoix de cocoQuartier latinUn mare di guaiAdrienne LecouvreurPetite pesteAu service du tsarCoupable, LeMonsieur Breloque a disparuPasseurs d'hommesPolice mondaine27 Rue de la PaixBête aux sept manteaux, LaClub de femmesGarçonne, LaNa dněToi, c'est moiTrain de plaisirJoli mondeStradivariusTovaritchAdémai aviateurD'amour et d'eau fraîcheÉtienneUn Français nommé GabinLítost a soucit


Aktualizace osobnostního profilu Junie Astor: 10.11. 2023 13:46