Marta Fričová (1914 - 1993)


Marta Fričová se narodila 10. prosince 1914 v Praze slavné herečce němých filmů Suzanne Marwille (1895 – 1962) a jejímu prvnímu manželovi Schullbauerovi. Po sňatku její matky s režisérem Martinem Fričem v roce 1928 přijala Marta (také její nevlastní sestra Eva) nové jméno Fričová (díky tomu bývá omylem označována jako Fričova vlastní dcera).

Její projev spočíval zejména v tanci. Jako herečka nebyla moc nadaná. Její herecký projev byl střídmý, klidný, skoupý na výrazná gesta a pohyby s tělem (tyto herecké vlastnosti zdědila po matce). Na různých divadelních scénách byla obsazována zejména do menších milovnických a naivních rolí mladých děvčat a hodných žen.

Ve filmu se poprvé objevila v pěti letech po boku své matky, která ji „protlačila“ do svých devíti němých filmů SIVOOKÝ DÉMON, BOGRA (dcera hraběnky Elisy), ZA SVOBODU NÁRODA, ROMÁN BOXERA (dítě Marta), POSLEDNÍ RADOST (děvčátku paní Bredové), IRČIN ROMÁNEK II. (amorek), ČERNÍ MYSLIVCI (Žofčin synáček Jiří), NOC TŘÍKRÁLOVÁ (skřítek) a ADAM A EVA (dvojrole malé Evičky a Adámka). V tomto období vystupovala pod matčiným jménem Marta Marwille.

O čtrnáct let později vstoupila (již pod jménem Marta Fričová) do zvukové éry postupně rozvíjející se československé kinematografie jako tanečnice v krátkometrážním snímku adoptivního otce Martina Friče ČERNOBÍLÁ RAPSODIE (1936).


10.12.1914
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
7.10.1993
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Marta Fričová csfd

Dnes naposledPsohlavciZoceleníPočestné paní pardubickéZ lásky k toběPoznej svého mužeŽabecAdam a EvaNoc tříkrálováIrčin románek II.Poslední radostRomán boxeraČerní myslivciZa svobodu národaBograSivooký démonČernobílá rapsodie


Aktualizace osobnostního profilu Marta Fričová: 21.2. 2024 16:58