Mady Christians (1892 - 1951)   † 59 let


Margarethe Maria Christians se narodila do rodiny herce Rudolfa Christianse (1869–1921). Její matkou byla operní pěvkyně Bertha Kleinová. Roku 1902 se rodina přestěhovala do Berlína. Navštěvovala obchodní školu a brala hodiny herectví u Franka Reicherse. Od 16 let žila v New Yorku, kde její otec působil jako ředitel německého divadla Irving Place Theatre na Manhattanu. V Americe také poprvé debutovala ve filmu AUDREY z roku 1916. Přišly další nabídky, ale po vstupu USA do války, se podařilo rodině vycestovat a vrátit se do Německa.

Po anšlusu Rakouska opustila 2. září 1938 Evropu navždy. O rok později získala americké občanství a je v některých pozdějších filmech uváděna pod jménem Margarete von Mueller. Její americká kariéra byla spjata s divadlem na Broadway, kde zazářila v I REMEMBER, MAMA britského dramatika Johna Van Drutena. Své poslední dva filmy natočila roku 1948. Byly to ALL MY SONS a LETTER FROM AN UNKNOWN WOMAN. Poté přišel zvrat. Od roku 1945 vyučovala herectví na Kolumbijské univerzitě a dostala se do hledáčku FBI. V roce 1948 se dostala na "černou listinu", což pro ni znamenale zákaz hraní. Poté byla americkými úřady vyšetřována z kontaktů a sympatií ke komunismu. O uvedeném obvinění se dá silně pochybovat.

Mady Christians byla sestřenicí Anneliese Uhlhornové. Jde o občanské jméno herečky Christi Tordyové, která byla v závěru války znásilněna a zavražděna rudoarmějci i se svým manželem - hercem Harry Liedtkem, který ji tehdy bránil. Mady Christians, která vytvořila více než 80 filmových a divadelních rolí podlehla 28. října 1951 v Norwalku (stát Connecticut) mozkové mrtvici. Pohřbená je na hřbitově Ferncliff Cemetery and Mausoleum v Hartsdale (Westchester County, New York).


19.1.1892
Vídeň, Rakousko-Uhersko
29.10.1951
Norwalk, Connecticut, USA
Mady Christians csfd

All My SonsDopis neznáméAddress UnknownNěžná družkaHeidiSeventh HeavenThe Woman I LoveDěvče z baruEscapadeShip CafeA Wicked WomanThe Only GirlJá a císařovnaManolescu, der Fürst der DiebeSalon Dora GreenDer schwarze HusarFriederikeDas Schicksal der Renate LangenDie Frau von der man sprichtLeutnant warst Du einst bei deinen HusarenMon coeur incognitoJen tebe jsem milovalMeine Schwester und ichPlanoucí srdceRund um die LiebeThe Runaway PrincessEine Frau von FormatFräulein ChauffeurKönigin Luise, 2. TeilLe DuelDer Sohn der HagarGrand Hotel...!HeimwehKönigin Luise, 1. Teil - Die Jugend der Königin LuiseDie Welt will belogen seinDie geschiedene FrauNanette macht allesVévodkyně z Folies-BergèreWien, wie es weint und lachtZopf und Schwert - Eine tolle PrinzessinDer Farmer aus TexasDie VerrufenenEin WalzertraumFinance pana velkovévodyMensch gegen MenschMichaelSoll und HabenDer WetterwartDie BuddenbrooksPopelkaSklenice vodyEs leuchtet meine LiebeKinder der ZeitŽena faraonovaDer Mann ohne Namen - 1. Der MillionendiebDer Mann ohne Namen - 2. Der Kaiser der SaharaDer Mann ohne Namen - 4. Die goldene FlutDer Mann ohne Namen - 5. Der Mann mit den eisernen NervenDer Mann ohne Namen - 6. Der Sprung über den SchattenDer Mann ohne Namen - 7. Gelbe Bestien


Aktualizace osobnostního profilu Mady Christians: 20.4. 2024 15:53