Milada Gampeová (1884 - 1956)   † 72 let


Milada Gampeová, rozená Milada Anna Švagrovská (někdy bývala v titulkách uváděna jako Milada Švagrovská – Gampeová), se narodila 9. dubna 1884 v Praze. Brala soukromé hodiny herectví u Karla Šimanovského. V roce 1900 se stala členkou pražského Národního divadla, kde setrvala do roku 1902. Po této zkušenosti se na chvíli odmlčela.

Přes dívčí a temperamentní role dívek se skvěle přehrála do postav milujících a přísných matek a chův. Gampeová dbala na přesnou práci s tělem, dobrou výslovnost a zejména na svou mimiku, kterou uplatnila zejména při mračení a v dramatických scénách. Hrála ve hrách „Faun“ či „Sen noci svatojánské“.

Ve film debutovala roku 1919 v dnes již nedochovaných melodramatech PÍSEŇ LÁSKY v roli bankéřovi sestry a SNĚŽENKA Z TATER v postavě podvodníkovi společnice.

Po krátkých přestávkách si ještě zahrála němé role v dámy v Pištěkově nedochovaném melodramatu TRNY A KVĚTY (1921) a Lenky Sezimové v dramatu ŘINA (1926) J. S. Kolára, který je jediným dochovaným důkazem herectví Milady Gampeové v němém období naší kinematografie.


9.4.1884
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
6.5.1956
Praha, Československo
Milada Gampeová csfd

Jestřáb kontra HrdličkaValentin DobrotivýHvězda z poslední štaceUlice zpíváAndula vyhrálaDucháček to zařídíNeporažená armádaPanenkaSvatební cestaTřetí zvoněníBatalionMravnost nade všePáter VojtěchRozkošný příběhAť žije nebožtíkJedenácté přikázáníVdavky Nanynky KulichovyPoslední mužZ bláta do loužeS vyloučením veřejnostiSrdce za písničkuZatykač Z - 48Sňatková kancelářŠenkýřka „U divoké krásy“Miláček plukuŘinaTrny a květyPíseň láskySněženka z Tater


Aktualizace osobnostního profilu Milada Gampeová: 25.4. 2024 10:08