Marisa Pavan (1932 - 2023)   † 91 let


Původem italská herečka Marisa Pavan se prosadila především v hollywoodské produkci, dnes je ale její herecká kariéra již dávnou minulostí. Narodila se na ostrově Sardinie jako Maria Luisa Pierangeli, její sestra-dvojče Anna Maria Pierangeli (1932-1971) byla mezinárodně proslulou herečkou známou jako Pier Angeli. Jejich otec Luigi Pierangeli byl architektem, v roce 1935 se rodina stěhovala do Říma. Obě sestry to táhlo k herectví, ale zatímco Pier Angeli toužila prorazit jako filmová hvězda v Hollywoodu, Marisa Pavan se původně zaměřila spíše na divadlo.

Následovaly další velké role, v historickém filmu DIANE (1956) hrála francouzskou královnu Kateřinu Medicejskou, po boku Gregoryho Pecka se pak objevila ve filmu MUŽ V ŠEDÉM FLANELOVÉM OBLEKU (The Man in the Grey Flannel Suit, 1956). V roce 1956 se Marisa Pavan provdala za francouzského herce Jean-Pierra Aumonta (1911-2001), který často točil v Hollywoodu, později se jim narodily dva synové, Jean-Pierre Aumont (*1957) a Patrick Aumont (*1959). Narození dvou dětí pochopitelně omezilo její další aktivity před kamerou, ale například s manželem hrála v historickém filmu JOHN PAUL JONES (1959). V témže roce hrála v biblickém filmu ŠALOMOUN A KRÁLOVNA ZE SÁBY (Solomon and Sheba, 1959), který se natáčel ve Španělsku.

S Jean-Pierre Aumontem hrála divadlo ve Francii, tady také hrála menší roli v kriminálce TŘI TVÁŘE HŘÍCHU (Les puits aux trois vérités, 1961). V roce 1963 se s Aumontem rozvedla a znovu se vrátila do Spojených států, kromě četných seriálů připomeňme také televizní film DENÍK ANNY FRANKOVÉ (The Diary of Anne Frank, 1967). Později se k Aumontovi vrátila a v roce 1969 se znovu vzali. Ve Francii pak natočila filmy NEJDŮLEŽITĚJŠÍ UDÁLOST ODE DNE, KDY ČLOVĚK VSTOUPIL NA MĚSÍC (L'événement le plus important depuis que l'homme a marché sur la lune, 1973) a ANTONÍN A SEBASTIAN (Antoine et Sébastien, 1974), který prozatím její filmografii uzavírá. Znovu příležitostně hostovala v americké televizní produkci, od konce 80. let ale výjimečně účinkovala jen ve franouzské televizi.

Marisa Pavan v současnosti žije střídavě v Paříži a na venkově v Provence, mimo jiné je předsedkyní Asociace pro výzkum Alzheimerovy choroby.


19.6.1932
Cagliari, Itálie
6.12.2023
Saint-Tropez, Francie
Marisa Pavan csfd

Haute tension - Adieu marinJohnny MonroeThe Trial of Lee Harvey OswaldAntoine et SébastienNejvětší událost od chvíle, kdy člověk vstoupil na MěsícCutter's TrailDeník Anny FrankovéLe Puits aux trois véritésShangri-LaEl capitán JonesŠalamoun a královna ze SábyThe Midnight StoryDianeMuž v šedém flanelovém oblekuThe Rose TattooDown Three Dark StreetsDrum BeatHo scelto l'amoreWhat Price GloryHaute tensionThe Rockford FilesWonder WomanArthur Hailey's the MoneychangersRyan's HopeAlfred Hitchcock uvádíChris a Don, příběh láskyJean-Pierre Aumont, charme et fou-riresStelli emigrantiStarsEntrez sans frapperThe 17th Golden Globe AwardsThe 28th Annual Academy Awards


Aktualizace osobnostního profilu Marisa Pavan: 25.4. 2024 23:11