Nataša Gollová (1912 - 1988)


Pro mnohé nejzářivější herečka našeho předválečného filmu se narodila jako Nataša Hodáčová. Její tatínek byl národohospodář František Hodáč. Umělecké jméno si dala podle příjmení svého dědečka, historika Jaroslava Golla. Po gymnáziu studovala Filosofickou fakultu UK v Praze. Měla velký talent na cizí jazyky a byla členkou taneční skupiny. Už jako mladinkou ji lákalo divadlo. Začala herectví studovat soukromně, ale ještě než se na divadelních prknech prosadila, dostala první nabídku od filmu - Kantor ideál (1932), avšak jednalo se zatím o méně než epizodní roličku.

Bohužel to vypadá, že na vážné role neměla štěstí. Za zmínku snad stojí alespoň postava Helenky v Pohádce máje (1940) od Otakara Vávry, kde Ríšu hrál Svatopluk Beneš. Avšak filmy jako Bezdětná (1935), Okouzlená (1942), Bláhový sen (1943) padly v zapomnění, stejně jako ty z doby po válce. Ještě dvakrát se ale ukázala v úspěšných komediích: ve Fričově Císařově pekaři (1951), role umělé (neumělé) bytosti Sirael jí padla jako ulitá. A Drahé tety a já (1974), kde už jako stará nemocná paní skvěle ztvárnila čipernou Fany.

Nataša Gollová zemřela 29. října 1988 v Praze a pohřbena je na Vyšehradském hřbitově. Byla to nejen výborná herečka, ale také krásná žena, inteligentní člověk, zkrátka velká osobnost a to nejen filmu.


27.2.1912
Brno, Morava, Rakousko-Uhersko
29.10.1988
Praha, Československo
Nataša Gollová csfd

Chladna zránaRadostné událostiRestauraceŠťastný domovTo se ti povedlo, JulieBurácení s BurácemKonečná staniceProč se vraždí starší dámySoud pana HavlenyDobrí ľudia ešte žijúPoprask na silnici E 4Pátek není svátekJulie pod balkonemO statečné princezně JaněŠaty po tetěBíla stužka ve tvých vlasechNezbedná pohádkaÚdržbářiČtrnáctý v řaděDrahé tety a jáMuž, který se spustilDrobínekHlídačHonza a zázračná fazoleHvězdaPřípad pro začínajícího kataUčedník kouzelníka ČáryfukaO pasáčkovi a labutích princeznáchPražské nociSpalovač mrtvolVajíčkoDívka s třemi velbloudyLáska vojenskáO princezně, která pořád vařilaTři přadlenyBaltazar a KarolínaDům U špačkaFantom MorrisvilluMaigret a smutný AlfrédBlouděníTonička a kocour FilipDrahý zesnulýKomedie s KlikouS čím kdo zacházíStrakatí anděléTrik aneb Jak dámu okouzlit aneb Jak manžela oblafnoutPutování Simona Mac KeeveraStrach a bída třetí říšeChlapec a srnaNeomylní: DezertérNeomylní: Smrt Garrily MorkovkinaNeomylní: Trestanec JakovNěmciSbohem, deštivé město !Kremelský orlojRychlík do OstravyKruhHlavní výhraLijákKudy kam?


Aktualizace osobnostního profilu Nataša Gollová: 11.11. 2023 09:22