Truda Grosslichtová (1912 - 1995)


Jedna z nejzáhadnějších českých hereček Truda Grosslichtová se narodila 23. února 1912 v Praze jako Gertruda Marie Grosslichtová, mladší potomek (měla ještě staršího bratra Otto) obchodníka Viktora Grosslichta. Její matka Marie (Mizzi) Grosslichtová byla známou herečkou a operetní zpěvačkou. Po boku dcery Marie Grosslichtová hrála v Novém divadle a ve filmech AFÉRA PLUKOVNÍKA REDLA (1931) a ROZPUSTILÁ NOC (1934). Archivní materiály o jejím životě jsou však bohužel velmi skoupé. O jejím soukromí se nikdy moc nemluvilo a ona sama ho velmi střežila. I článek v časopisu Kinorevue z 2. září 1936 s názvem „Truda Grosslichtová o sobě“ je velmi strohý a o sobě tam vlastně herečka neříká nic. Grosslichtová byla inteligentní a jemná, měla osobité kouzlo a mysl pro humor, zasněnou tvář a krásně příjemný hlas. Byla brunetou, ale nechávala si odbarvovat vlasy na blond. Od dětství Truda chodila do biografu, kde obdivovala Gretu Garbo. Sama na toto období vzpomíná takto:

Po matce zdědila výborné umělecké nadání. Své skvělé herecké umění rozvíjela v ochotnickém spolku, kde si ji v roce 1931 vybral režisér Karel Anton do AFÉRY PLUKOVNÍKA REDLA. Poté prošla několika hudebními divadly (např. Malá opereta na Vinohradech, Tylovo divadlo v Nuslích, Rokoko, Nové divadlo Oldřicha Nového). Velmi dobře zpívala v operetách, kde se skvěle uplatnila. Trudina první velká role na divadelních prknech byla hlavní úloha v operetě „Na svatém kopečku“. V Malé operetě úspěšně vystoupila například ve velmi oblíbených operetkách „Brandejští dragouni“ a „Bílá infanterie“. Se svým úplně posledním divadelním zaměstnavatelem Oldřichem Novým hrála v celé řadě představení (často to byly veselohry a velmi oblíbené hudební komedie, např. „Štěstí do domu“, „Krejčí na zámku“ či „Okouzlující slečna“). U Oldřicha Nového hrála až do konce své kariéry.

V letech 1931 až 1937 natočila neuvěřitelných devětadvacet filmů. Byla jedna z nejznámějších, nejobsazovanějších a nejoblíbenějších hereček. Jejím prvním filmem bylo již zmíněné špionážní drama AFÉRA PLUKOVNÍKA REDLA (1931), kde si zahrála Evu Dolanovou. Současně hrála i v německé verzi DER FALL DES GENERALSTABS – OBERST REDL (opět ve stejné roli Franzi Dolanové). Dobře také uměla francouzsky a německy. Díky tomu točila v zahraničí (Berlín – film SKANDAL IN DER PARKSTRAßE, Paříž – francouzské verze dvou českých filmů) pod pseudonymem Tania (také Tanja) Doll. Ve Francii nazpívala pod tímto pseudonymem také několik desek značky Pathé (rovněž šlágry „Pour voir si l’on S’aime“ a „L’amour est du joli songe“). Ní nazpívané francouzské písně, se staly oblíbenými šlágry. Na začátku třicátých let herecky studovala v Berlíně. O svých filmových začátcích v roce 1931, herecké dráze v zahraničí a o vzniku svého pseudonymu Tania Doll později Truda Grosslichtová napsala toto:

„…Odcestovala jsem na delší čas do Berlína, kde jsem doplňovala své vzdělání. Po návratu do Prahy byla jsem pak ihned angažována do Posledního bohéma, hrála jsem v Psohlavcích, potom jsem byla povolána zpět do Berlína, kde mi byla svěřena úloha ve filmu SKANDAL IN DER PARKSTRASSE. V Praze jsem hrála dále ve filmu Růžové kombiné, velkého úspěchu dosáhla jsem ve filmové adaptaci Wernerovy komedie PRÁVO NA HŘÍCH, hrála dále v obou francouzských verzích českých filmů LELÍČEK VE SLUŽBÁCH SHERLOCKA HOLMESE – LE ROI BIS a KANTOR IDEÁL – PROFESSEUR CUPIDON. V obou těchto francouzských filmech jsem vystupovala pod pseudonymem Tania Doll. Tento pseudonym si pro mne vymysleli francouzští výrobci filmu; Tania jim připadalo velmi slovansky a „Doll“ se jim zdálo nejspíše odpovídati mé povaze – „doll“ znamená v angličtině loutku. Také v Paříži jsem dosáhla velmi slušných výsledků…“


23.2.1912
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
8.6.1995
Nieuw Vennep, Nizozemsko
Truda Grosslichtová csfd

Advokátka VěraKlatovští dragouniKvočnaPoručík Alexander RjepkinZe všech jedináDivochGolemIrčin románekHrdina jedné nociJedenácté přikázáníAnita v rájiRozpustilá nocTři kroky od tělaZ bláta do loužeZa řádovými dveřmiŽena, která ví, co chceKantor Ideál (francouzská verze)RevizorS vyloučením veřejnostiLelíček ve službách Sherlocka Holmesa (francouzská verze)Právo na hříchRůžové kombinéSkandal in der ParkstraßeAféra plukovníka RedlaAféra plukovníka Redla (německá verze)Poslední bohémPsohlavciZazobanecŽivotní styl první republikyKolem dokolaNezapomněli jste na něco?Pročpak si to zapírati?Živé plakáty


Aktualizace osobnostního profilu Truda Grosslichtová: 18.3. 2024 07:48