Jeremy Brett (1933 - 1995)


„Myslím, že raději hraji v divadle. Rád vidím, jestli si publikum představení užívá.“

Po škole začal hrát v divadle Library Theatre v Manchesteru. Tam si ho všiml americký režisér King Vidor a obsadil ho do svého filmového spektáklu na motivy románu Lva Nikolajeviče Tolstého VOJNA A MÍR (1956). Nicméně po natáčení se vrátil k divadlu s londýnskou společností Old Vic, s níž se na velkém turné podíval na nejrůznější pódia po celé Anglii, ale i na scény v Torontu, Montrealu a později i na Broadwayi. Po návratu ze zámoří hrál v Aldwych Theatre v Londýně a později v Royal National Theatre. Mimo jiných rolí v divadelních hrách, jako byli Drákula nebo Marigold, si vystřihl také role v nejrůznějších Shakespearových dramatech od malých partů v Troilovi a Cressidě, Mackbethovi, Richardu II. či Romeovi a Julii až po titulní roli v Hamletovi.

Svůj televizní debut si odbyl v roce 1954 v televizním filmu SVENGALI, díky kterému také získal roli v již zmíněné VOJNĚ A MÍRU. Jako jediný z herců tehdy v záběrech jízdy na koni seděl na skutečném zvířeti, jeho ostatní kolegové „jedou“ na viditelně mechanických atrapách. Při natáčení se také poprvé potkal s Audrey Hepburn, jejíhož obdivovatele si zahrál téměř o deset let později v oscarovém muzikálu MY FAIR LADY (1964). Jeho zpěv byl v postprodukci dublován Billem Shirleym, přestože sám zpívat uměl. V průběhu šedesátých let se na britských televizních obrazovkách objevoval poměrně často, jednou jako D'Artagnan v adaptaci Dumasových Tří mušketýrů (1966), jindy v převodu divadelní hry Kupec benátský (1973) jako Bassanio spolu s Laurencem Olivierem (Shylock) a Joan Plowrith (Portia). Byl také zvažován pro roli Jamese Bonda, poté, co s ní definitivně skoncoval Sean Connery, ale roli mu nejprve uzmul Australan George Lazenby a po něm Roger Moore.

Asi nejslavnější se ale pro Jeremyho ukázalo jeho ztvárnění legendárního detektiva Sherlocka Holmese z pera Arthura Conana Doyla v sérii televizních filmů, které se začaly natáčet v roce 1984 a skončily vlastně až samotnou Jeremyho smrtí v roce 1995. Nestihl tak sice natočit adaptace všech Doylových povídek, jak bylo v plánu, ale i tak stihl účinkovat v úctyhodných 41 dílech. Sám se ale také podílel na utváření charakteru filmového Holmese. Když se doslechl, že jeho postava je oblíbená u mládeže, nechtěl, aby měli za ideál někoho, kdo je závislý na kokainu (což je v knihách detektivův zničující zlozvyk), a sám si získal povolení od spisovatelovy dcery, aby se mohl Holmes vzdát své závislosti a nedávat tak špatný příklad. Co je také zajímavé, že Jeremy si v losangeleské divadelní adaptaci Doylovy knihy Znamení čtyř The Crucifer of Blood zahrál doktora Watsona, takže se stal jedním ze tří herců, kteří kdy představovali Holmese i Watsona.


3.11.1933
Berkswell Grange, Warwickshire, England, Velká Británie
12.9.1995
Londýn, England, Velká Británie
Jeremy Brett csfd

Moll FlandersováMad Dogs and EnglishmenPoslední upírSvobodný mládenecMistr mezi vyděračiBackstage at Masterpiece TheatrePes baskervillskýSherlock Holmes: Znamení čtyřFlorence NightingaleováPodvodMorte d'ArthurOn ApprovalThe Barretts of Wimpole StreetGood Soldier, TheL'isola del gabbianoMacbethMadame XRebeccaDotek MedúzyThe Picture of Dorian GrayLove's Labour's LostProdigal Daughter, TheSchool for Scandal, TheHaunted: The FerrymanOne Deadly OwnerKupec benátskýMikuláš a AlexandraLord ByronRivals, TheIdeal Husband, AnThe Merry WidowIncantation of CasanovaKenilworthQuite an Ordinary KnifeLost Stradivarius, TheQueen & the Welshman, TheAct of ReprisalMy Fair LadyGirl in the HeadlinesDinner with the FamilyThe Ghost SonataThe Very EdgeThe Wild and the WillingMacbethRomeo and JulietVojna a mírSvengaliVzpomínky Sherlocka HolmeseFour Oaks Mystery, TheZ deníku Sherlocka HolmeseNávrat Sherlocka Holmese


Aktualizace osobnostního profilu Jeremy Brett: 30.10. 2023 11:56