Libuše Havelková (1924 - 2017)


Libuše Havelková se narodila jako Libuše Drboutová v květnu 1924 v Českých Budějovicích, kde též prožila své dětství. Měla dva výrazně starší bratry, ale pozice benjamínka jí život nijak neusnadnila. V pouhých 6 letech, tedy v období hospodářské krize, jí zemřel otec. Maminka vedla v Budějovicích malý krámek a veškerou energii věnovala udržení živnosti a zabezpečení svých dětí. O herectví snila budoucí slavná herečka už na základní škole, a tak se v roce 1942 přihlásila ke studiu na pražské státní konzervatoři. Němci ale školu zavřeli a Libuše Drboutová byla nuceně nasazena na práci do Berlína. Po válce dokončila v roce 1946 konzervatoř a pokračovala studiem na DAMU. Stála u zrodu studentského divadla DISK.

Herečka zůstala v Ostravě tři roky, poté získala angažmá u E. F. Buriana v Praze. Následujících 9 sezón působila na scéně Déčka, kde si mj. zahrála paní Millerovou v Haškově Švejkovi nebo Lucy v Brechtově Žebrácké opeře. V roce 1960 přešla do Národního divadla, kde působila až do odchodu do důchodu v roce 1990. Vytvořila tam řadu zajímavých postav, zahrála si např. Kordulu ve Strakonickém dudákovi nebo Kláskovou v Jiráskově Lucerně. Po odchodu do důchodu dál vystupovala pohostinsky. Významná je pedagogická činnost Libuše Havelkové. Už v roce 1952 začala učit na DAMU, v 70. a 80. letech byla docentkou a proděkankou. Výuku na DAMU ukončila odchodem do důchodu, ale poté se věnovala studentům na pražské konzervatoři.

Prvním filmem, kde měla výraznější roli, se v roce 1956 stala ROBINSONKA podle románu M. Majerové. Ztvárnila v něm postavu Toničky. Do konce 50. let se stihla objevit ještě v několika menších rolích, jako byla bufetářka ve filmu FLORENC 13.30 nebo prodavačka v KRÁLI ŠUMAVY. V 60. letech si zahrála řadu významných vedlejších rolí, např. Kateřinu v muzikálu STARCI NA CHMELU, paní přednostovou v OSTŘE SLEDOVANÝCH VLACÍCH nebo Kláru v NOCI NEVĚSTY. Český film a především televize postupně v herečce objevily ideální představitelku starostlivých obětavých maminek a laskavých babiček. Do nejširšího diváckého povědomí se dostala v roce 1975, kdy si zahrála významnou roli matky Hamrové v normalizačním seriálu o združstevňování vesnice NEJMLADŠÍ Z RODU HAMRŮ. Vděčnou roli babičky si zahrála v rodinném seriálu TAJEMSTVÍ PROUTĚNÉHO KOŠÍKU.

V 80. letech se objevila např. jako učitelka zpěvu v seriálu MY VŠICHNI ŠKOLOU POVINNÍ nebo jako robotická babička Róza 350 GLS v nepovedeném Rychmanově snímku BABIČKY DOBÍJEJTE PŘESNĚ. Diváci si ale Libuši Havelkovou budou pamatovat zejména jako jedinečnou představitelku pohádkových babiček a tetiček z dlouhé řady studiových televizních pohádek. V posledních letech také často moderovala pořady pro nejmenší diváky, delší dobou byla babičkou v pásmu KOUZELNÁ ŠKOLKA. Výčet rolí této herečky je dlouhý, byť poněkud stereotypní. Hrála téměř výhradně kladné postavy, určitou výjimkou byla snad jen ježibaba v pohádkové komedii PERNÍKOVÝ DĚDEK a především role hostinské, která se specializovala na přípravu jídel z lidského masa v hororové povídce GULÁŠ ze seriálu DRACULŮV ŠVAGR. Tato role byla parodií jejích kladných hrdinek. Zatím poslední film, ve kterém se Libuše Havelková objevila, byl MAHARAL - TAJEMSTVÍ TALISMANU, kde si zahrála paní Hartlovou.


11.5.1924
České Budějovice, Československo
6.4.2017
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Libuše Havelková csfd

Modrý tygrPamětniceO kominickém učni a dceři cukrářeMaharal - Tajemství talismanuJak ukrást DagmaruJedna vánočníKrálovství květinHelimadoeO hloupé havířceKrálovství stromůNež poznáš první úsměvMoudrá sovaNefňukej, veverko!To nám byl čert dluženVeverka a kouzelná mušleKto ste, Jozef Gabčík?Na vlastní nohyO štěstí a kráseVelká filmová loupežPoslední šancePřípad PlatfusTři princezny tanečniceČertův švagr1. Máj v Národním divadle roku 1898Co poudala bába FutéřHodina před ránemJako kníže RohanPerníkový dědek„Babičky dobíjejte přesně!“Střepy nesou někdy štěstíBurácení s BurácemV zámku a podzámčíAnna proletářkaChvíle pro píseň trubkyDopis psaný španělskyBílá kočičkaO zakleté princezněRovnice o jedné krásné neznáméTchánCesta domůBlaťácká povídačkaKam s ním?Kam uhnout očimaPaličova dceraProč nevěřit na zázrakyPřikázaný směr jízdyU babiččina stoluŠtipku soliRužové snySkleníkHamernická povídačkaO princezně SolimánskéSvůdnice na šestLesní ženkaChvíle rozhodnutíJosefinaMaturita za školouSchovankaZavolejte a přijeďteDivoké labutě


Aktualizace osobnostního profilu Libuše Havelková: 30.10. 2023 13:30