Anthony Heald 79 let


„Myslím, že vezmeme doktoru Lecterovi i záchodové prkénko.“ - ČERVENÝ DRAK

Jeho filmových 15 minut slávy přišlo v roce 1991 v Oscarovém thrilleru Jonathana Demma MLČENÍ JEHŇÁTEK, natočeném podle stejnojmenného bestselleru Thomase Harrise. Ztvárnil tu správce ústavu pro choromyslné kriminálníky mezi kterými se nachází i nechvalně známý masový zabiják Hannibal Lecter, na jehož analýze by jako psychiatr rád udělal kariéru. Brání mu v tom ale vysoká inteligence jeho pacienta, který jím navíc otevřeně pohrdá a v závěru filmu, kdy se Lecterovi podaří uprchnout je naznačeno, že se chystá svého opovrhovaného věznitele zabít. K této roli se Heald vrátil o jedenáct let později v prequelu ČERVENÝ DRAK (2002) Bretta Rattnera.

Po MLČENÍ JEHŇÁTEK si jej Hollywood zaškatulkoval jako padoucha a byl obsazován do vedlejších záporných rolí. Z jeho dalších snímků jmenujme trojici filmových přepisů bestsellerů Johna Grishama PŘÍPAD PELIKÁN (1993), NEBEZPEČNÝ KLIENT (1994) a ČAS ZABÍJET (1996), kde si po MLČENÍ JEHŇÁTEK opět zahrál ředitele psychiatrického ústavu, dále kriminálku POLIBEK SMRTI (1995), horor CHOBOTNICE (1998), thriller 8 MM (1999) či drama ŽIVOTNÍ ZKOUŠKA (2000). Často hraje doktory a právníky.

Ze škatulky záporáka ho vysvobodil až televizní scenárista David E. Kelley („ALLY MCBEAL“). Ten mu potom, co se Heald objevil v jeho seriálu „PRACTICE“, napsal do svého dalšího seriálu „BOSTON PUBLIC“ hlavní roli přísného zástupce ředitele střední školy Scotta Gubera, kterou si diváci rychle oblíbili. Kromě toho od poloviny 80. let Heald hostoval v řadě populárních seriálů jako „MIAMI VICE“, „NA ZDRAVÍ“, „PRÁVO A POŘÁDEK“, „AKTA X“, „TO JE VRAŽDA NAPSALA“ nebo „FRASIER“.


25.8.1944
New Rochelle, New York, USA
Anthony Heald csfd

AloneBezva vejškaX-Men: Poslední vzdorPomsta ženy středního věkuČervený drakThe Ruby Princess Runs AwayŽivotní zkouška8 MMChobotniceČas zabíjetPolibek smrtiZmatkářNebezpečný klientMalá pistolnice JoNevinné tahyPřípad PelikánŠepoty ve tměAbby, My LoveMlčení jehňátekSuperPohlednice z HollywooduRozkacená sudbaSirotciŠťastný Nový rokPřípad neoprávněného zabitíThe Beniker GangUčiteléSilkwoodováSam & CatMezi životem a smrtíKauzy z BostonuNámořní vyšetřovací službaSvět podle JimaVražedná číslaBostonská střední


Aktualizace osobnostního profilu Anthony Heald: 3.11. 2023 12:37