Chuck Jones (1912 - 2002)   † 89 let


Chuck se narodil ve Spokane ve Washingtonu do rodiny nepříliš úspěšného obchodníka. Jeho otec si vždy při zakládání nového podniku nechal vyrobit papírnické potřeby a tužky nesoucí jméno firmy, a poté, co zkrachoval, měl Chuck společně se svými třemi sourozenci za úkol všechny tyto propriety co nejrychleji zužitkovat. Asi proto nejen Chuck ale ještě několik jeho sourozenců tíhlo k umělecké dráze.

Ke konci 40. let dochází u Chucka k posunu a tento posun pokračuje i během 50. let. V tomto období vytvořil mnoho charakterů, z nichž nejznámější jsou Pepe LePew, Road Runner a Wile E. Coyote. Za úspěchem samozřejmě nestál pouze Chuck, ale celý tým tvořený spolurežisérem Mauricem Noblem, animátorem a spolurežisérem Abe Lewitowem, a animátory Kenem Harrisem a Benem Washamem.

Od 1963 jeho společnost Sib Tower 12 Productions dělá pro Metro-Goldwyn-Meyer nové díly Toma a Jerryho, později se stává součástí MGM. Roku 1966 Chuck dostává Oscara za THE DOT AND THE LINE: A ROMANTIC IN LOWER MATHEMATICS. 1966 se přesouvá k televizi, kde vytváří snímky jako například HOW THE GRINCH STOLE CHRISTMAS!

1970 zakládá vlastní společnost Chuck Jones Productions, která pro ABC vytváří THE CURIOSITY SHOP. Asi nejznámější díla této etapy jsou adaptace příběhů Kiplingovy Knihy džunglí: MOWGLI´S BROTHERS, THE WHITE SEAL, RIKKI-TIKKI-TAVI. Během 80. a 90. let se věnuje kreslení cartoonů a parodickému umění, a režíruje animované sekvekce v THE GREMLINS 2: THE NEW BATCH.


21.9.1912
Spokane, Washington, USA
22.2.2002
Corona Del Mar, California, USA
Chuck Jones csfd

Quackbusters kačera DaffyhoPepe Le Pew's Skunk TalesKačer Daffy: Fantastický ostrovDuck Dodgers a návrat do poloviny 25. stoletíA Connecticut Rabbit in King Arthur's CourtVelikonoční taškařice Králíčka BugseČlověk zněčišťujícíThe Phantom TollboothPrasátko Porky: Veselé příhody prasátka smolařeBugs n' Daffy Show, TheThat's Warner Bros.!Merrie Melodies: Starring Bugs Bunny and FriendsThe Bugs Bunny and Tweety ShowBugs Bunny/Looney Tunes Comedy Hour, TheThe Electric CompanyThe Bugs Bunny/Road Runner HourTom a JerryThe Road Runner ShowPorky Pig Show, TheBugs Bunny a jeho přáteléSvět zvířat & Bugs Bunny: V ráji opicTak mnoho za tak máloPoint Rationing of FoodsBugs vs. Daffy: Battle of the Music Video StarsBlízká setkání ztřeštěného druhuThe Bugs Bunny/Road Runner ShowOd králíka k nesmrtelnostiSuperkachnaAnother Froggy EveningChariots of FurBugs Bunny's Overtures to DisasterBugs Bunny Mystery Special, TheBugs Bunny's Bustin' Out All OverDaffy Duck's Thanks-for-GivingPortrait of the Artist as a Young BunnySoup or SonicSpaced Out BunnyBugs Bunny's Looney Christmas TalesFreeze FrameO smutné dýniValentýn králíčka BugseBugs Bunny's Howl-Oween SpecialCarnival of the AnimalsMowgli's Brothers


Aktualizace osobnostního profilu Chuck Jones: 19.4. 2024 13:14